Disputa dintre Ungaria și Polonia se adâncește

Disputa dintre Ungaria și Polonia se adâncește
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 iul 2024

Ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, l-a acuzat pe omologul său polonez, Radoslaw Sikorski, că minte, în timp ce tensiunile persistente generate de divergențele de viziune dintre Varșovia și Budapesta cu privire la Ucraina s-au transformat într-o dispută diplomatică, relatează Reuters.

Altădată aliați apropiați, relațiile dintre Polonia și Ungaria s-au deteriorat din cauza deciziei Budapestei de a menține legături economice și diplomatice calde cu Rusia și, mai recent, din cauza blocării rambursărilor Uniunii Europene pentru statele membre care au dat muniție Kievului, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Eșec - McDonald’s renunță la inteligența artificială și caută alt partener în locul IBM CITEȘTE ȘI Eșec - McDonald’s renunță la inteligența artificială și caută alt partener în locul IBM
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Tensiunile au devenit și mai pronunțate de când un nou guvern pro-UE a venit la putere în Polonia, în decembrie, trăgând o linie după o perioadă în care Varșovia și Budapesta au fost în mod regulat aliați în disputele cu blocul european pe teme precum statul de drept sau drepturile LGBT.

Într-un interviu cu revista online Visegrad Insight publicat luni, ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski a declarat că omologul său maghiar, Peter Szijjarto, pare să se răzgândească în legătură cu o propunere poloneză de a organiza o reuniune a UE în Ucraina, după ce a primit instrucțiuni în acest sens de la șeful său de la Budapesta.

"(Radoslaw Sikorski) a depășit o altă linie și a mințit când a susținut că am sprijinit cu entuziasm propunerea sa absurdă de a organiza următoarea reuniune informală a miniștrilor de externe ai UE în Ucraina", a postat Szijjarto pe pagina sa de Facebook.

Un purtător de cuvânt al Ministerului polonez de Externe a declarat că Sikorski a avut impresia că Szijjarto a fost mulțumit de propunere. "Dacă a fost altfel, înseamnă că el (Sikorski) a interpretat în mod greșit comportamentul ministrului Szijjarto", a declarat purtătorul de cuvânt Pawel Wronski.

Acesta a fost doar cel mai recent dintr-o serie de schimburi de replici aprinse între cele două guverne în ultimele zile.

Sâmbătă, premierul maghiar Viktor Orban a susținut un discurs în care a acuzat Polonia de ipocrizie și de cumpărarea de petrol rusesc prin intermediari. "Ne dau lecții pe motive morale, ne critică pentru relațiile noastre economice cu Rusia și, în același timp, fac afaceri cu rușii fără nicio jenă", a spus el.

Adjunctul ministrului polonez de externe, Wladyslaw Teofil Bartoszewski, a ripostat duminică, declarând agenției de presă PAP că Polonia nu face afaceri cu Rusia și i-a sugerat lui Orban să creeze "o Uniune cu Putin și unele state autoritare de acest tip" în loc să rămână membru al UE și al NATO.

viewscnt
Afla mai multe despre
ungaria
peter szijjarto