Traderul de stat de peste Prut, Energocom, a transmis că nu mai este nevoie ca Republica Moldova să importe astăzi 484 MWh de energie electrică în regim de urgență, la prețuri mai mari decât cele ale pieței spot, prin intermediul așa-numitelor ajutoare de avarie, ca urmare a insuficienței capacității comerciale disponibile de interconexiune cu România, așa cum fusese anunțat ieri.
″Energocom, împreună cu operatorii sistemelor de transport din România și Republica Moldova, Transelectrica și Moldelectrica, a identificat soluții pentru a acoperi integral deficitul de 484 MWh necesari pentru astăzi, 14 ianuarie. Amintim că luni, 13 ianuarie, nu era disponibilă capacitate suficientă la hotarul cu România pentru orele 16.00-19.00 și exista riscul de a fi accesată energie de urgență.
Pe parcursul serii și nopții de ieri, au fost identificate alte capacități neutilizate la hotarul Ucrainei cu UE și transferate pe hotarul dintre România și Republica Moldova. Ulterior, Energocom, în colaborare cu partenerii săi, a achiziționat din România energia necesară acoperirii consumului malului drept al râului Nistru. În consecință, pentru ziua de astăzi, nu avem deficit de energie″, a informat compania.
Asociația Operatorilor de Transport și Sistem de Energie Electrică din Europa Continentală (ENTSO-E) a decis toamna trecută majorarea, de la 1 decembrie 2024, a capacității cumulate de import de curent electric de la țările vecine din UE a Ucrainei și Republicii Moldova cu peste 23%, de la 1.700 MW la 2.100 MW. Din totalul 2.100 MW, însă, Republicii Moldova îi revine o capacitate de doar 315 MW.
Astăzi la ora 10, Republica Moldova avea un consum de energie de 842 MW și o producție internă de 405 MW, importând curent electric atât din România (244 MW), cât și din Ucraina (191 MW).
Potrivit Codului tehnic al rețelei de transport de energie din România, aprobat prin ordin al ANRE, Dispecerul Energetic Național din cadrul Transelectrica poate acorda ajutor de avarie sistemelor energetice cu care funcționează interconectat și cu care are încheiate convenții în acest sens, în cazul unor deficite de putere sau al unor incidente grave în cadrul acestora.
În ultimii aproape 3 ani, de la startul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei, Transelectrica a acordat astfel de ajutoare în special după atacuri rusești cu rachete și drone, care afectau atât sistemul energetic țintă al ucrainenilor, cât și pe cel din Republica Moldova, care funcționează în strânsă legătură cu primul.