Procedura de aprobare de către Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a vaccinului rusesc anti-COVID-19 Sputnik V a fost suspendată pe termen nedefinit din cauza lipsei de contacte cu oficialii din Rusia, a anunțat un reprezentant al instituției europene, citat de DPA.
Ce lecții ne-a dat COVID19, care sunt încă vulnerabilitățile sistemului sanitar, ce soluții imediate au autoritățile pentru ca spitalele să devină instituții de sănătate sigure va fi anunțat, alături de multe alte noi acțiuni, la Videoconferința Profit Health.forum - Capacitatea sistemului medical de redresare și reziliență post Covid Ediția a X-a.
Videoconferința, programată pentru 31 martie și organizată împreună cu Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), GNP Guia Naghi & Partners și Nordis Group, va fi transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV
Detalii AICI
"În prezent, nu există nicio activitate comună și nu avem niciun contact cu autoritățile ruse", a declarat Fergus Sweeney, directorul departamentului de studii clinice din cadrul EMA. "Nu anticipăm o reluare a procedurii în viitorul apropiat", a adăugat el.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Sputnik V a fost primul vaccin lansat pe piață împotriva noului coronavirus, scrie Agerpres.
Cu toate acestea, întrebări legate de eficacitatea lui și o serie de nereguli în procesul său de autorizare în Rusia au creat controverse în jurul acestui ser, iar alte vaccinuri anti-COVID-19, lansate la multe luni după Sputnik V, au fost deja aprobate și sunt utilizate pe scară largă în Uniunea Europeană.
Deocamdată nu este clar dacă întreruperea comunicării specialiștilor de la EMA cu oficialii ruși are legătură cu invadarea Ucrainei de către Rusia, un eveniment ce a atras o serie de sancțiuni europene împotriva Moscovei și a dus la deteriorarea unor relații în mai multe domenii de activitate.
EMA a început să examineze specificitățile vaccinului Sputnik V în urmă cu un an, ca parte a procesului său de autorizare a unor produse medicale. Procedura implică examinarea datelor medicale obținute din studii și teste, chiar dacă nicio cerere oficială privind autorizarea în UE nu a fost depusă. Principiul general este acela de a accelera procedura de autorizare.
Evaluarea vaccinului Sputnik V a fost amânată de mai multe ori din cauza absenței unor date medicale importante. Serul rusesc a fost autorizat pentru utilizare în Rusia și în mai multe țări care nu fac parte din Uniunea Europeană.