O metodologie de tranziție către euro a fost publicată în Bulgaria, țară care vizează adoptarea monedei unice europene în 2024.
Conturile bancare vor fi automat convertite din leva în euro în ziua introducerii monedei unice europene, a declarat guvernatorul Băncii Naționale a Bulgariei (BNB), Dimitar Radev, într-un document publicat în Buletinul Asociației Băncilor Comerciale, transmite Novinite, preluată de Agerpres.
Toate fondurile în leva din conturile curente, de economii, depozite și alte conturi din bănci, precum și de la alți furnizori de servicii de plăți vor fi convertiți gratuit în euro, susțin e oficialul bulgar. Cu două săptămâni înainte de aderarea la euro, BNB va începe în avans aprovizionarea băncilor cu bancnote și monede euro cu fața națională a Bulgariei, a afirmat Dimitar Radev. În aceeași perioadă, băncile vor începe gratuit aprovizionarea traderilor și a oficiilor poștale din Bulgaria cu bancnote și monede euro.
CITEȘTE ȘI Isărescu: Criza creditelor neperformante putea să dărâme sectorul bancar. Ce riscuri sistemice vede BNRDupă introducerea euro, în primele șase luni, băncile și oficiile poștale din Bulgaria vor asigura schimbarea gratuită a bancnotelor și monedelor din leva în euro. După expirarea perioadei de șase luni - un an de la introducerea euro, băncile vor fi obligate să continue schimbarea bancnotelor și monedelor din leva în euro, dar vor fi aplicate comisioane.
La un an de la introducerea euro, schimbarea a bancnotelor și monedelor din leva în euro, și posibilitatea aplicării de comisioane pentru aceste servicii, va rămâne la latitudinea băncilor. BNB va continua schimbarea gratuită a bancnotelor și monedelor din leva în euro pe termen nelimitat. De asemenea, Dimitar Radev a atras atenția că situația politică este principalul risc la adresa adoptării euro la data țintă - 1 ianuarie 2024.
Analiștii consideră că aderarea la zona euro ar ajuta Bulgaria, cel mai sărac stat membru al Uniunii Europene, să atragă mai multe investiții străine și să obțină un rating suveran mai bun, ceea ce i-ar reduce costurile de finanțare a datoriilor sale. Țara vecină a decis în urmă cu mult timp să își ancoreze moneda națională de euro.
Mulți bulgari se tem că stabilirea abuzivă a prețurilor în timpul trecerii la euro ar putea duce la creșterea prețurilor. Un raport al Băncii Centrale Europene, care a analizat introducerea euro în 2002 în 12 țări, a constatat că "nu există dovezi ale unui impact semnificativ asupra prețurilor la nivel agregat ca urmare a trecerii la moneda euro".