După ce a petrecut ani de zile în ceea ce ea a descris drept slujbe ”plictisitoare, sedentare” în birourile mai multor companii ucrainene, Liliia Shulha a obținut jobul ei de vis ca șofer de camion la cel mai mare retailer din Ucraina, Fozzy Group, relatează Reuters.
"Întotdeauna am visat la mașini mari. În loc să mă joc cu păpuși, am condus mașini când eram copil. Acum situația este de așa natură încât iau oameni fără experiență și îi antrenează. Am avut noroc", a spus ea Shulha, 40 de ani, purtând uniforma companiei în fața unui camion mare.
Pe măsură ce războiul cu Rusia epuizează forța de muncă, companiile încearcă să acopere lipsurile critice angajând mai multe femei în posturi tradițional dominate de bărbați și apelând la adolescenți, studenți și lucrători în vârstă, scrie News.ro.
Cu milioane de oameni, în mare parte femei și copii, plecați în străinătate după ce au fugit de război și zeci de mii de bărbați mobilizați în armată, criza locurilor de muncă ar putea pune în pericol creșterea economică și o redresare postbelică, spun analiștii.
Ucraina și-a pierdut peste un sfert din forța de muncă de la invazia Rusiei din februarie 2022, arată datele băncii centrale.
Aproape 60% dintre companii au spus că găsirea de muncitori calificați a fost principala lor provocare, a arătat un sondaj al Ministerului Economiei la peste 3.000 de companii.
”Situația este într-adevăr critică”, a declarat Tetiana Petruk, director de sustenabilitate la compania siderurgică Metinvest, unul dintre cei mai mari angajatori din Ucraina, cu o forță de muncă de aproximativ 45.000. Compania re aproximativ 4.000 de posturi vacante.
”Deficitul de personal pe care îl resimțim are un impact asupra producției noastre. Nu suntem singurii care simt lipsa de personal, toate companiile din regiuni simt asta, inclusiv contractorii noștri”, a declarat Petruk pentru Reuters, într-un interviu online.
Reuters a vorbit cu reprezentanții a nouă companii ucrainene, de la mari firme industriale până la grupuri de retail și mici întreprinzători privați. Toate au spus că lipsa de personal și o nepotrivire tot mai mare a competențelor au fost provocări mari.
Companiile au declarat că schimbă practicile de recrutare și de afaceri, automatizează, rotesc personalul existent și își extind fișele posturilor, reangajează pensionari și oferă mai multe beneficii, în special pentru lucrătorii mai tineri.
Au fost nevoite să mărească și salariile. Salariul mediu lunar este acum de aproximativ 20.000 de grivne (470 USD), comparativ cu aproximativ 14.500 de un an în urmă.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ General Motors și Hyundai au creat o nouă alianță auto~Există o schimbare notabilă de la discriminarea de gen și vârstă în selecția candidaților, deoarece angajatorii adaptează criteriile pentru a atrage angajații necesari. Această tendință se extinde și la antreprenoriat, unde ponderea femeilor antreprenoare este în creștere semnificativă”, a spus Școala de Economie din Kiev.
MAI MULTE FEMEI
Industriile dominate de bărbați sunt mai afectate de lipsa de personal, a spus banca centrală. Sectorul construcțiilor, transporturile, mineritul și altele au avut de suferit din cauza mobilizării militare, pentru care sunt eligibili bărbații cu vârsta cuprinsă între 25 și 60 de ani.
Pentru a menține economia în funcțiune, guvernul oferă amânări complete sau parțiale pentru companiile critice.
În sectoarele de energie și producție de arme, întreg personalul este eligibil pentru amânare. În alte sectoare, firmele pot reține 50% din personalul masculin. Dar procesul de asigurare a amânării este lung și complicat. Pe măsură ce guvernul a înăsprit regulile de mobilizare în acest an, numărul bărbaților care preferă angajarea informală - permițându-le să nu rămână în evidențele publice de date - a crescut, au spus unele întreprinderi.
În regiunea agricolă de sud a Mikolaiv, femeile sunt instruite ca șoferi de tractor. De asemenea, femeile lucrează din ce în ce mai mult ca șoferi de tramvai și camioane, mineri de cărbune, agenți de securitate și lucrători în depozite, spun companiile.
”Oferim formare și locuri de muncă pentru femeile care au experiență minimă”, a declarat Liubov Ukrainets, director de resurse umane la Silpo, parte a Fozzy Group.
Incluzând-o pe Shulha, compania are șase șoferi de camion femei și recrutează mai activ femei pentru alte locuri de muncă dominate anterior de bărbați, inclusiv la încărcătoare, tăietori de carne, ambalatori și agenți de securitate.
Ponderea femeilor angajate este în creștere în industrii precum producția de oțel.
Petruk a spus că personalul feminin reprezintă aproximativ 30-35% din forța de muncă a Metinvest, iar compania a angajat acum femei pentru unele locuri de muncă subterane.
Metinvest nu a putut furniza cifre comparative pentru situația anterioară războiului.
Alte femei nu pot sau nu doresc să se alăture forței de muncă din cauza lipsei serviciilor de îngrijire a copiilor.
Shulha, care lucrează 15 zile pe drum, s-a mutat înapoi la părinții ei pentru a asigura îngrijirea fiului ei de 14 ani și a fiicei sale de 16 ani.
CITEȘTE ȘI Erdogan insistă că Rusia trebuie să ''returneze'' Ucrainei peninsula Crimeea anexatăTINERI
Companiile și economiștii se așteaptă ca provocările de pe piața muncii să persiste. Angajatorii își îndreaptă atenția către tineri, oferind formare, experiență de muncă și pachete de beneficii specifice.
Metinvest, care anterior se concentra pe studenți, acum lucrează din ce în ce mai mult cu colegii profesionale, a spus Petruk.
Silpo angajează mai activ adolescenți pentru locuri de muncă entry-level în supermarketuri și a lansat un program de stagiu specializat pentru studenți.
Operatorul de telefonie mobilă Vodafone și-a reambalat programul pentru tineret, creând o oportunitate pentru aproximativ 50 de adolescenți din 12 orașe de a obține prima lor experiență de muncă.
”Vrem să oferim prima experiență cuvenită a unei slujbe oficiale acestui public tânăr. Un alt obiectiv este construirea unui pool de talente. De asemenea, vrem să înțelegem tinerii”, a declarat Ilona Voloșina, de la Vodafone Retail, într-un magazin Vodafone din Kiev, în timp ce șase adolescenți ofereau consultanță vizitatorilor.
Guvernul și partenerii străini au lansat mai multe programe pentru a-i ajuta pe ucraineni să recalifice.
”Oferim oricui, pe cheltuiala statului, oportunitatea de a obține o nouă profesie, care este solicitată pe piața muncii, sau de a-și ridica nivelul profesional”, a declarat Tetiana Berejna, viceministrul economiei.