Comisia Europeană clarifică cum pot plăti legal companiile din UE pentru gazele rusești

Comisia Europeană clarifică cum pot plăti legal companiile din UE pentru gazele rusești
scris 16 mai 2022

Comisia Europeană (CE) a confirmat cum pot plăti companiile din UE pentru gazele rusești fără a încălca sancțiunile impuse Rusiei de blocul comunitar, conform unui document actualizat consultat de Reuters.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut țărilor pe care el le-a calificat drept "neprietenoase", după invadarea Ucrainei, să implementeze o schemă în cadrul căreia își vor deschide un cont la Gazprombank pentru a face plăți în euro sau dolari pentru importurile de gaze naturale, urmând ca aceste fonduri să fie convertite în ruble rusești, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Probleme pentru Viktor Orban? Katalin Novak, învestită în funcția de președinte al Ungariei, condamnă ofensiva Rusiei în Ucraina CITEȘTE ȘI VIDEO Probleme pentru Viktor Orban? Katalin Novak, învestită în funcția de președinte al Ungariei, condamnă ofensiva Rusiei în Ucraina
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Conform documentului actualizat consultat de Reuters, Comisia Europeană a confirmat poziția sa anterioară conform căreia sancțiunile UE nu împiedică firmele să-și deschidă conturi la o bancă desemnată, și firmele pot plăti pentru gazele rusești, atât timp cât o fac în moneda convenită în actualele lor contracte și declară tranzacția finalizată când este achitată în acea monedă.

Aproape toate contractele de achiziții ale firmelor din UE cu Gazprom sunt în euro sau dolari.

În 27 aprilie, Gazprom a oprit complet livrările de gaze naturale în Polonia și Bulgaria, în absența plăților în ruble de la cele două țări pentru livrarea combustibilului. Unele guverne și firme din UE au cerut instrucțiuni detaliate de la CE privind posibilele soluții de plată.

Companiile trebuie să precizeze clar că atunci când plătesc în euro sau dolari, consideră deplin îndeplinite obligațiile lor conform contractelor existente. Trebuie să se înțeleagă că "astfel de plăți în moneda respectivă despovărează operatorul economic de obligațiile de plată conform acelor contracte, fără orice acțiuni suplimentare din partea lor privind plata", se arată în document.

Îndeplinindu-și obligațiile odată ce depozitează euro sau dolari, o companie ar putea evita să fie implicată în tranzacții cu Banca Centrală a Rusiei, care este pe lista entităților sancționate, și care ar putea fi implicată în convertirea euro în ruble.

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia europeană
gaze rusești