Bruxellesul nu a validat încă planul de relansare al Ungariei, privând țara de fonduri europene de peste 7 miliarde de euro, a anunțat Comisia Europeană, pe fondul tensiunilor cu Budapesta pe tema drepturilor membrilor comunității LGBT, relatează AFP.
Procedura de examinare a planului ar fi trebuit, teoretic, să se încheie pe 30 septembrie, după ce a fost deja prelungită în această vară, scrie Agerpres.
"Nu există o decizie astăzi (...). Dialogul cu autoritățile ungare continuă și facem eforturi să încheiem cât de curând posibil evaluarea noastră", a declarat o purtătoare de cuvânt a executivului comunitar, Veerle Nuyts, în cadrul unui briefing de presă de la Bruxelles.
Ea nu a anunțat o nouă dată-limită, subliniind că executivul UE vrea să se asigure de conformitatea planului ungar cu o serie de criterii fixate de regulile europene.
Înaintat Bruxellesului pe 12 mai, planul ungar de investiții și reforme, care permite Budapestei să solicită 7,2 de miliarde de euro într-o perioadă de cinci ani, ar fi trebuit inițial să facă obiectul unei decizii a Comisiei până la 12 iulie, când s-a încheiat termenul de două luni pentru examinare prevăzut de procedură.
Această discuție survine pe fondul tensiunilor cu Budapesta după adoptarea unei legi ungare acuzate că aduce atingere drepturilor persoanelor din comunitatea LGBT.
Prim-ministrul ungar Viktor Orban prezintă această lege drept un instrument de protecție a copiilor și refuză să-l retragă, în pofida criticilor. El a convocat un referendum privind această chestiune.
UE dă asigurări că refuzul său de a valida planul de relansare nu are legătură cu legea, contrar celor afirmate de responsabili ungari.
Bruxellesul justifică lipsa aprobării în acest stadiu prin lipsa de transparență privind atribuirea contractelor publice, o luptă insuficientă împotriva corupției și lipsa independenței sistemului judiciar. Aceste nemulțumiri, semnalate de multă vreme, nu au fost abordate suficient de reformele ungare, consideră Comisia Europeană.
"Putem face față fără" fondurile europene, "avem suficienți bani pentru a începe aceste proiecte" din planul de relansare, a declarat marți pentru AFP ministrul afacerilor externe, Peter Szijjarto, denunțând un "șantaj".
Ca și Ungaria, nici Polonia, care are și ea o relație foarte rece cu Bruxellesul din cauza unor chestiuni legate de statul de drept, nu a reușit să obțină validarea planului său de relansare.
În total, 16 țări din UE au primit deja o sumă cumulată de 51,5 miliarde de euro reprezentând subvenții din planul de relansare "NextGenerationEU", în valoare totală de 800 de miliarde de euro.