Bruxelles-ul a ajuns la concluzia preliminară că decizia Ungariei de a bloca preluarea subsidiarelor Aegon de către VIG încalcă regulamentul UE

Bruxelles-ul a ajuns la concluzia preliminară că decizia Ungariei de a bloca preluarea subsidiarelor Aegon de către VIG încalcă regulamentul UE
scris 20 ian 2022
Comisia Europeană a ajuns la concluzia preliminară că decizia Ungariei de a se opune achiziției subsidiarelor maghiare ale Aegon de către Vienna Insurance Group (VIG) constituie o încălcare a articolului 21 din Regulamentul european privind concentrările economice
 
Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
 
"Achiziția subisidiarelor Aegon face parte dintr-o tranzacție mai amplă, autorizată necondiționat de Comisie în baza Regulamentului UE privind concentrările economice pe 12 august 2021, prin care VIG ar urma să achiziționeze activitățile Aegon din Ungaria, Polonia, România și Turcia în domeniul asigurărilor de viață și non-viață, al fondurilor de pensii, al gestionării activelor și al serviciilor auxiliare. Înaintea autorizării de către Comisie, Ungaria a emis o decizie de veto pe baza unor modificări de urgență la legislația națională privind verificarea investițiilor străine directe, introduse în contextul pandemiei de coronavirus, argumentând că achiziția amenință interesele legitime ale Ungariei. În conformitate cu articolul 21 din Regulamentul UE privind concentrările economice, Comisia are competența exclusivă de a examina concentrările între companii la nivelul Uniunii și solicită statelor membre să nu aplice legislația națională în cazul acestor tranzacții. Statele membre pot lua măsuri adecvate pentru a proteja interesele legitime numai dacă aceste măsuri sunt compatibile cu principiile generale și cu alte dispoziții ale legislației UE și sunt comunicate Comisiei, cu excepția unor cazuri limitate. Comisia exercită un control nu numai asupra caracterului adecvat al acestor măsuri și asupra compatibilității lor cu legislația UE, ci și asupra faptului că aceste măsuri vizează în mod real protejarea unui interes legitim", potrivit Comisiei.

Potrivit concluziilor preliminare, Comisia Europeană consideră că există "îndoieli rezonabile" cu privire la faptul că măsura anunțată de Ungaria vizează protejarea intereselor legitime ale țării în sensul Regulamentului UE privind concentrările economice.
 
"Prin urmare, Comisia consideră că raționamentul Ungariei este insuficient și că veto-ul ar fi trebuit să fie comunicat Comisiei și aprobat de aceasta înainte ca Ungaria să îl pună în aplicare. Evaluarea preliminară relevă, de asemenea, că decizia de veto este incompatibilă cu articolul 21 din Regulamentul UE. Ungaria este invitată să răspundă în termen de 10 zile lucrătoare. Comisia va evalua răspunsul Ungariei și va lua în considerare următoarele etape. În cazul în care răspunsul nu este adecvat pentru a elimina preocupările, Comisia ar putea adopta o decizie finală prin care să concluzioneze că Ungaria a încălcat articolul 21 și să dispună retragwerea veto-ului", adaugă Comisia.
 
Context
 

Operațiunea a fost aprobată de Comisia Europeană în august.

Cu câteva luni înainte, în primăvară, Ungaria a blocat însă vânzarea subsidiarelor locale ale Aegon, printr-un decret al ministrului Internelor.

Decizia ministrului a fost confirmată ulterior de Tribunalul Metropolitan din Budapesta, care a respins, în septembrie, o contestație înaintată de Aegon și VIG. Cele două companii au transmis atunci că vor face recurs la Curtea Supremă din Ungaria.

În decembrie, VIG a acceptat să vândă o participație de 45% la operațiunile din Ungaria către un fond de investiții deținut de statul ungar, decizie care ar urma să deblocheze preluarea activelor Aegon din regiune. După mai multe luni de negocieri cu statul ungar, VIG a anunțat că va permite fondului Corvinus Nemzetkozi Befektetesi să cumpere o participație de 45% atât la subisidiara maghiară deja existentă a VIG, cât și la subsidiarele locale ale Aegon. Grupul austriac va rămâne cu un pachet de control și drepturile de management.

VIG este principalul jucător pe piața asigurărilor în Austria și în Europa Centrală și de Est. Grupul este format din aproximativ 50 de companii din 30 de țări, având peste 25.000 de angajați și 22 milioane de clienți.

În România, VIG este prezent prin Omniasig, Asirom și BCR Asigurări de Viață

Aegon a intrat pe piața din România în 2007, prin divizia de pensii private, și în 2008 prin compania de asigurări de viață.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
aegon
vig
aegon ungarie
investigatie aegon
vanzare aegon