Consiliul Concurenței analizează tranzacția prin care compania poloneză Unilink a preluat Safety Broker de Asigurare, liderul pieței de profil din România

Consiliul Concurenței analizează tranzacția prin care compania poloneză Unilink a preluat Safety Broker de Asigurare, liderul pieței de profil din România
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 ian 2022

Consiliul Concurenței analizează tranzacția prin care compania poloneză Unilink, principal jucător pe piața de asigurări din Polonia, preia Safety Broker de Asigurare, liderul pieței de profil din România, având ca obiectiv construirea celei mai mari platforme de vânzări de asigurări din Europa Centrală și de Est.

Contactat de Profit.ro la momentul încheierii tranzacției, Viorel Vasile, CEO Safety, a precizat că a vândut 80% din acțiuni, dar că valoarea tranzacției urmează să fie definitivată. Viorel Vasile va păstra 15% din acțiuni, restul de 5% fiind în posesia lui Robert Niță, director juridic. După finalizarea tranzacției, conducerea Safety Broker va fi asigurată în continuare de Viorel Vasile, CEO și membru fondator.

Urmărește-ne și pe Google News

Board-ul companiei va fi format din 3 reprezentanți Safety Broker (Viorel Vasile, Robert Niță și Cati Stoican) și 2 reprezentanți Unilink (Igor Rusinowski și Aleksandra Friedel) .

"Acum a fost semnat un acord de vânzare. Tranzacția în sine va fi undeva la mijlocul anului viitor, probabil în luna iunie, după ce sunt obținute aprobările necesare de la Consiliul Concurenței și ASF", a precizat atunci pentru Profit.ro Viorel Vasile.

FOTO Grupul american Philip Morris International pregătește investiții suplimentare de peste 100 milioane dolari în România și lansează și un nou produs CITEȘTE ȘI FOTO Grupul american Philip Morris International pregătește investiții suplimentare de peste 100 milioane dolari în România și lansează și un nou produs

“După 16 ani de la înfintarea companiei și 8 ani consecutivi de lider în piață de brokeraj, am pus în balanță listarea la Bursa din București sau vânzarea unor părți de acțiuni către un investitor strategic, având ca scop dezvoltarea companiei. Am considerat că selectarea unui partener strategic, cum este Unilink, aduce plusvaloare serviciilor oferite de Safety Broker prin experiență internațională. Ne dorim să contribuim la consolidarea pieței de brokeraj din România, inclusiv prin achiziții de brokeri care au o structura de retail dezvoltată la nivel național”, adaugă Viorel Vasile.

Profit.ro a anunțat recent că Safety Broker, liderul pieței de profil în 2020, care își propusese să intre la cota Bursei de Valori București (BVB) în toamna acestui an, a amânat listarea.

Anterior, în septembrie, Unilink a preluat cel mai mare jucător bulgar, I & G Insurance Brokers, tot cu 80% din acțiuni. La acel moment, Unilink opera exclusiv pe piața poloneză.

Polonezii, cu peste 12.500 agenți de vânzări, circa 1.000 de agenții și aproximativ 2 milioane de clienți anual, au în spate Enterprise Investors, una dintre cele mai mari firme de private equity din Europa Centrală și de Est, cu sediul în Polonia, deținător al rețelei de magazine de jucării Noriel și fost proprietar al magazinelor Profi din România. Fondul de investiții a cumpărat, în urmă cu trei ani, 38% din acțiunile Unilink.

"Am decis să ne extindem acum doi ani. Strategia noastră este să preluăm cei mai mari distribuitori de asigurări de pe piețele noastre cheie din regiunea Europei Centrale și de Est", spune Igor Rusinowski, fondator și președinte Unilink.

El a fondat Unilink în 2012, după ce anterior a fost Sales Director la Link4.

“Piața de asigurări din România este similară cu cea din Polonia din punctul de vedere al comportamentului de cumpărare al clientului. Investiția în piața de asigurări din România are legătură cu potențialul foarte mare de dezvoltare rezultat dintr-o cotă de penetrare a asigurărilor semnificativ mai mică decât cea europeană, precum și de dominanța canalelor fizice de distribuție. Împreună cu companiile din grup care operează în Polonia, România, Republica Moldova și Bulgaria, vom construi cel mai puternic jucător din CEE, oferind cele mai bune servicii clienților și partenerilor și cea mai profesionistă colaborare cu companiile de asigurări”, adaugă Rusinowski.

Safety Broker a intermediat prime de asigurare de 334,3 milioane de lei în primul semestru al anului 2021, în creștere cu 23,4% față de rezultatul din intervalul ianuarie - iunie 2020, care a atins 270,9 milioane de lei. În primele 9 luni ale anului a intermediat prime de asigurare în valoare de 531 milioane lei (PBI), înregistrand o creștere  de 29,10 % față de perioada similară a anului 2020.Din totalul subscrierilor pe primele 9 luni, cele mai mari creșteri au fost înregistrate la Asigurări de Garanții - 49,69%, CMR- 33,28%, Asigurări Locuințe- 29,45%, Asigurări Casco- 23,01%, Viață și Sănătate-21,40%.

Primele trei linii de business sunt RCA - 232,2 milioane de lei, CASCO - 49,77 milioane de lei și garanții - 17 milioane de lei.

La acest moment, Safety Broker este controlată de Safety Credit - 80%, Robert Niță (director juridic) - 15% și Zenovia Iakab (director financiar) - 5%. Safety Credit este deținută integral de Viorel Vasile, potrivit termene.ro.

Brokerul și-a început activitatea în urmă cu 16 ani.

Safety Broker de Asigurare este cel mai mare distributor de asigurări din România și Republica Moldova, cu o cota de piață de aproximativ 8%.

viewscnt
Afla mai multe despre
safety broker
listare
bursa