Mai multe state europene, printre care Germania, nu și-au ascuns luni agasarea în legătură cu blocarea sistematică de către Ungaria a ajutorului european pentru Ucraina, ajutor de care Kievul are însă nevoie urgentă, informează AFP.
"Fac apel insistent către Ungaria să permită în sfârșit din nou ajutorul pentru Ucraina, pentru menținerea păcii", a declarat șefa diplomației germane, Annalena Baerbock, înaintea unei reuniuni cu omologii săi din UE, la Bruxelles, arată Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ajutorul militar pentru Ucraina, pe care europenii au decis în martie să-l majoreze cu 5 miliarde de euro, este total blocat de un veto al Ungariei. Acest ajutor, în total de peste 6,5 miliarde de euro, trece printr-un fond ad hoc, Facilitatea Europeană pentru Pace (EPF în engleză), de asemenea blocat.
"Nu se poate accepta ca o singură țară, care a acceptat această sumă la masa șefilor de stat și de guvern (din UE) în urmă cu câteva luni, să blocheze acum acest ajutor crucial pentru Ucraina", a denunțat de asemenea șefa diplomației belgiene Hadja Lahbib.
Cu toate acestea, europenii au decis să utilizeze EPF pentru a face să fie transferate, în folosul Kievului, veniturile provenite din activele ruse imobilizate în UE. Aceste venituri reprezintă între 2 și 2,5 miliarde de euro pe an. Însă și de data aceasta, nimeni nu știe cum respectiva sumă ar putea efectiv ajuta Ucraina să cumpere arme, în condițiile în care întreg mecanismul este blocat de veto-ul ungar.
Circa "41% din toate deciziile luate de UE asupra Ucrainei sunt în prezent blocate de Ungaria", a denunțat luni ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis.
Ungaria frânează de asemenea deschiderea oficială a negocierilor de aderare a Ucrainei la UE, în condițiile în care o majoritate de state membre doresc ca aceasta să se întâmple înainte de sfârșitul lui iunie, potrivit unor surse diplomatice. Budapesta a estimat mereu că încă nu sunt îndeplinite toate condițiile.
CITEȘTE ȘI Rusia construiește un nou gazoduct către China. Capacitatea, similară celei a Nord Stream 1Ungaria lui Viktor Orban, prim-ministru din 2010, și-a înmulțit în general vetourile la deciziile unei Uniuni Europene pe care Budapesta o critică și spune că dorește să o modifice în profunzime.