Banca centrală a Poloniei (BNP) a surprins piața, majorând dobânda cheie cu un pas de două ori mai mare decât cel așteptat. Prin mișcarea de azi a polonezilor, Banca Națională a României rămâne și mai mult în urmă în regiune cu ratele de dobândă.
Economiștii se așteptau ca BNP să ducă rata cheie la 3,5% la 4%, însă saltul la 4,5% indică un angajament mai serios în limitarea inflației în perioada următoare.
”Vedem dobânda ajungând la 6,5% în acest an și la 7,5% în 2023. E mai mult decât e luat în calcul de către piețe. Mișcarea este pozitivă pentru zlot și este probabil să se transpună într-o aplatizare a curbei randamentelor”, arată economiștii ING Bank Polonia.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, Analist eToro: Europa ar putea supraviețui fără gazul rusesc iarna viitoare, dar există câteva problemeInflația din Polonia a ajuns la 10,9% pe an în martie, în creștere de la 9,2% în februarie și ultima prognoză oficială indica un nivel de aproape 11% în 2022. Războiul declanșat de Rusia în Ucraina complică și mai mult perspectivele inflației. Totodată, zlotul a fost lovit în plin la începutul războiului, dar pierderile au fost ulterior parțial recuperate.
”Economia globală trece printr-un nou șoc în piața mărfurilor cauzat de războiul din Ucraina și piața autohtonă a muncii e foarte strânsă; va fi dificil să stăpânirea inflației fără o întărire monetară de amploare”, arată analiștii ING.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Radu Puiu, Financial Analyst XTB România: Mă aștept ca, în următoarea perioadă, piața de criptomonede să evolueze în tandem cu piața bursieră. Investitorii tind să fie mai degrabă precauți și să se orienteze către active mai sigurePolonia se confruntă, ca și restul țărilor din regiune, chiar precum restul Europei, cu trei șocuri de ofertă în trei piețe – de energie, de metale și alimentară. ”Aceste creșteri de costuri abia au început să treacă în prețurile de consum, și acest lucru va continua și în următoarele luni”, arată ING, care mai adaugă și că efectele de runda a doua se văd deja în inflația de bază.
Economiștii Erste se așteptau la o majorare de 0,5 pp a ratei cheie și dar notau înainte de decizia BNP că inflația ridicată ar putea aduce o majorare mai îndrăzneață.
”Deși băncile centrale continuă să crească dobânzile, pare că nu prind inflația din urmă. Ratele reale ex-post ale inflației au devenit din ce în ce mai negative în ultimele luni. Dobânzile profund negative reflectă randamentul real al economisirilor, pe de o parte. Pe de altă parte, această evoluție este pozitivă în ceea ce privește finanțarea datoriei publice”, arată analiștii Erste.
Banca Națională a României a majorat marți rata de politică monetară de la 2,5% la 3%. BNR rămâne însă de departe banca centrală din regiune cu cea mai mică dobândă cheie, chiar dacă la ultimele două ședințe a grăbit pasul de la 0,25 la 0,5 puncte procentuale. BNR se așteaptă ca inflația să aibă o traiectorie mai ridicată în perioada următoare decât estima în februarie – când vedea inflația la peste 11% la jumătatea anului – pe fondul scumpirii carburanților și mai ales a alimentelor procesate.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Va fi destul de greu pentru statele din zona OPEC să crească producția de petrol. Războiul se resfrânge și asupra altor industrii, precum cea a construcțiilor. Nou val de creșteri de prețuriEconomiștii văd o creștere a ratei cheie a BNR la cel puțin 3,5%, în timp ce ING estimează că dobânda ar putea ajunge la 4,5% în acest an, cu un nivel al ratei Lombard de 5,5%, care ar fi rata efectivă de intervenție în piață în condițiile unui control strict al lichidității.