Banca Centrală a Rusiei a decis să mențină nemodificată dobânda de referință la nivelul record de 21%, în contextul în care rubla și piața bursieră au fost impulsionate de o convorbire telefonică între președintele SUA, Donald Trump, și președintele Rusiei, Vladimir Putin, transmite Reuters.
În luna octombrie 2024, Banca Rusiei a majorat dobânda de politică monetară cu 200 de puncte de bază, până la 21%, cel mai ridicat nivel de după luna februarie 2003, în încercarea de a ține sub control o inflație ridicată care a ajuns la 9,5%. Decizia oficialilor de la Banca Rusiei a declanșat un val de critici din partea companiilor, care se plâng că dobânzile mari sugrumă economia, scrie Agerpres.
![Comisia Europeană declanșează o altă procedură de infringement împotriva Ungariei în trei cazuri diferite](http://i0.1616.ro/media/2/2621/35706/21933602/1/belgium-3595351-1280.jpg?width=151)
Banca Rusiei a majorat prognoza de inflație pentru 2025, până la un interval cuprins între 7% și 8% de la 4,5%-5% anterior, adăugând că inflația va reveni la nivelul țintă de 4% în 2026 și 'va rămâne în apropiere de țintă ulterior'.
'Pe termen mediu, balanța riscurilor inflaționiste este orientată în sus', a anunțat Banca Rusiei. Instituția monetară a îmbunătățit și prognoza de creștere pentru 2025, cu o jumătate de punct procentual, până la un interval cuprins între 1% și 2%.
Rusia a fost lovită de sancțiunile occidentale, impuse după ce Moscova a lansat invazia din Ucraina, ceea ce a afectat activele rusești.
În conferința de presă de la finalul ședinței de politică monetară, guvernatorul Băncii Rusiei, Elvira Nabiullina, a spus că este prematur să fie luate în calcul șansele unui acord de pace în Ucraina.
Rubla rusească s-a apreciat cu aproape 20% de la începutul anului, pe fondul optimismului pieței cu privire la discuțiile potențiale între Rusia și SUA. O rublă mai puternică va ajuta Banca Rusiei să țină sub control inflația.
![United Group a vândut furnizorul de cablu și Internet SBB către PPF Telecom](http://i0.1616.ro/media/2/2621/35706/21932011/2/texting-1490691-1280.jpg?width=151)
'Aprecierea rublei, așa cum am menționat deja, dacă se va dovedi una sustenabilă, este un factor dezinflaționist, și o vom lua în calcul alături de alți factori', a spus Nabiullina. Aceasta a mai spus că Banca Rusiei nu se așteaptă la un val de insolvențe în rândul companiilor, din cauza dobânzilor ridicate, susținând că majorarea costurilor pentru companii are legătură mai mult cu inflația ridicată decât cu dobânda de referință a băncii centrale.
Anterior, Reuters a dezvăluit că prețurile mai mici la petrol, constrângerile bugetare și creșterea creditelor neperformante ale companiilor se numără printre principalele riscuri economice cu care se confruntă Rusia, se arată în documentele pregătite pentru a fi discutate în interiorul Guvernului de la Moscova, iar o posibilă majorare a producției de petrol a SUA și OPEC este un motiv special de îngrijorare.