Banca centrală a Rusiei a estimat că prețul petrolului emblematic al țării, Urals, va fi în medie de 55 de dolari pe baril în 2023-2025 și că prețul mediu al petrolului rusesc va fi în general ușor mai ridicat, ca urmare a sortimentelor mai scumpe, transmite Reuters.
Acest preț este sub pragul de preț de 60 de dolari pe baril impus de Occident petrolului rus din cauza acțiunilor Moscovei în Ucraina, în timp ce prețul de rentabilitate al Urals este presupus la 70,1 dolari pe baril pentru bugetul rus în acest an, scrie News.ro
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Prețul petrolului rusesc joacă un rol-cheie în veniturile statului și este urmărit îndeaproape deoarece bugetul federal al țării a înregistrat un deficit de 3.400 miliarde de ruble (44 miliarde de dolari) în primele patru luni ale acestui an.
”Prețul petrolului Urals pentru 2023–2025 a rămas neschimbat la 55 de dolari pe baril. În același timp, prețul real de export al petrolului rus va fi ușor mai mare, ținând cont de prețurile mai mari pentru alte baze de aprovizionare”, a spus banca centrală în raportul de politică monetară publicat joi.
Nu a oferit o prognoză precisă pentru prețul mediu al petrolului rusesc.
În afară de Urals, Rusia furnizează și sortimentele de petrol Siberian Light, ESPO, Sokol, ARCO și alte tipuri de petrol pentru export.
Banca a mai spus că diferența dintre Urals și Brent- prețul țițeiului ușor, fizic, din Marea Nordului - s-a redus la 25 de dolari pe baril până în aprilie, de la 34 de dolari în ianuarie-februarie.
CITEȘTE ȘI Declin al afacerilor de 10% pentru Turbomecanica la T1Ministrul de Finanțe Anton Siluanov a spus în repetate rânduri că deficitul bugetar al Rusiei în acest an nu va fi mai mare de 2% din PIB, deși majoritatea analiștilor nu sunt de acord.
Fondul Monetar Internațional se numără printre cei care se așteaptă ca Rusia să înregistreze un deficit bugetar mult mai mare în acest an.
Siluanov a declarat recent că veniturile din petrol și gaze - în scădere cu 52,3% în primele patru luni ale acestui an, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, conform datelor recente - ar fi esențiale pentru ca Rusia să atingă ținta de deficit de 2% din PIB.