Austria a înființat o comisie care va examina dacă țara poate să renunțe la gazul rusesc

Austria a înființat o comisie care va examina dacă țara poate să renunțe la gazul rusesc
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 iul 2024

Constatările inițiale ale comisiei, formate din economiști și specialiști juridici, urmează să fie prezentate „până în toamnă”, înainte de un raport final până la sfârșitul acestui an, a precizat ministerul Energiei, citat de Reuters.

Ministra austriacă a energiei a anunțat că a înființat o comisie de experți pentru a examina dacă Austria poate renunța la contractul de furnizare de gaze dintre OMV și Gazprom, scopul fiind acela de a reduce dependența de Rusia.

Urmărește-ne și pe Google News
ELCEN a depus cererea de finanțare pentru cel mai mare proiect de centrală nouă în cogenerare de înaltă eficiență, de 275 MW electrici și 214 MW termici CITEȘTE ȘI ELCEN a depus cererea de finanțare pentru cel mai mare proiect de centrală nouă în cogenerare de înaltă eficiență, de 275 MW electrici și 214 MW termici
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Leonore Gewessler, din partidul Verzilor, partenerul junior într-o coaliție condusă de conservatori, a declarat încă din februarie că dorește să pună capăt contractului care durează până în 2040, scrie Hotnews.ro.

Conservatorii cancelarului Karl Nehammer au declarat că sunt de acord că Austria trebuie să încerce să renunțe la gazul rusesc. Cu toate acestea, situația este complicată din punct de vedere economic și politic, așa că, cu câteva luni înaintea alegerilor parlamentare din 29 septembrie, cele două părți ale coaliției au fost din ce în ce mai mult în dezacord.

Nu ar fi pentru prima dată când Verzii și conservatorii sunt în dezacord, ultima dispută fiind declanșată de votul lui Gewessler în Consiliul UE pe legea pentru restaurarea naturii.

„Există o cale legală pentru a ieși din acest contract?”

În mai, ultima lună pentru care sunt disponibile date, 90% din importurile nete de gaze au provenit din Rusia, scrie Reuters. O cifră uriașă, în condițiile în care obiectivul declarat al UE este acela de a renunța la dependența de livrările de energie pe care Kremlinul este acuzat că le folosește ca armă politică.

Gewessler a declarat că OMV a fost de acord să acorde membrilor comisiei acces la contract, ale cărui condiții sunt un secret bine păzit.

Comisia, formată din economiști și specialiști juridici, este condusă de judecătorul pensionat și fostul deputat al formațiunii liberale Neos Irmgard Griss și de profesorul de drept Andreas Kletecka.

„Este o întrebare foarte semnificativă și importantă: nu există o modalitate de a ieși din acest contract?” a declarat Griss la o conferință de presă. „Există o cale legală pentru a ieși din acest contract?”, s-a întrebat el.

Dacia reclamă: Pierdem 50.000 de euro săptămânal din cauza închiderii circulației pe Valea Oltului. O prelungire ar fi un dezastru CITEȘTE ȘI Dacia reclamă: Pierdem 50.000 de euro săptămânal din cauza închiderii circulației pe Valea Oltului. O prelungire ar fi un dezastru

Constatările inițiale ale comisiei urmează să fie prezentate „până în toamnă”, înainte de un raport final până la sfârșitul acestui an, a anunțat ministerul lui Gewessler într-o declarație, fără a preciza dacă acest lucru ar putea avea loc înainte de alegerile din septembrie.

Partidul Libertății (FPO), de extremă dreapta, pe care grupările rivale îl acuză că este pro-rus, conduce în acest moment în sondajele de opinie și are o șansă de a câștiga alegerile din toamnă. Liderii FPO au afirmat în mod repetat că nu fac decât să apere neutralitatea Austriei.

viewscnt
Afla mai multe despre
austria
gaze