Ambasadorii statelor UE au ajuns la un acord de principiu pentru ca veniturile rezultate din activele rusești înghețate în urma sancțiunilor impuse Rusiei după invazia din Ucraina să fie folosit pentru finanțarea ajutorului militar oferit armatei ucrainene, a anunțat președinția belgiană a Consiliului UE, relatează agențiile AFP și EFE.
„Ambasadorii UE au convenit în principiu măsuri asupra beneficiilor extraordinare rezultate din activele imobilizate ale Rusiei”, a menționat președinția belgiană într-un mesaj pe platforma X, adăugând că acești bani vor „servi la susținerea redresării și a apărării militare a Ucrainei”, arată Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Propunerea în acest sens a venit în luna martie din partea Comisiei Europene. Executivul comunitar a cerut ca veniturile rezultate din activele rusești înghețate, cum ar fi de exemplu dobânzile, să fie utilizate pentru achiziția de arme și muniții destinate Ucrainei. Sumele obținute din respectivele venituri sunt estimate între 2,5 și 3 miliarde de euro anual.
În urma sancțiunilor impuse după lansarea invaziei ruse asupra Ucrainei, statele blocului comunitar împreună cu cele din G7 au blocat accesul Rusiei la circa 300 de miliarde de euro din rezervele sale valutare sau în aur. Din această sumă, UE a înghețat active ale Băncii Centrale ruse în valoare de circa 200 de miliarde de euro, cea mai mare parte a acestei sume, aproximativ 192 de miliarde de euro, fiind depozitată în Belgia sub forma de titluri de valoare și sume cash, iar casa de compensare Euroclear se ocupă de gestionarea acestor active.
Potrivit unor surse comunitare, conform acordului de principiu convenit miercuri, care mai trebuie aprobat în Consiliul UE de miniștrii statelor membre, 90% din veniturile produse de aceste active rusești înghețate vor fi transferate Facilității Europene pentru Pace (EPF), un fond extrabugetar constituit din contribuții ale statelor UE și prin care se oferă asistență militară statelor terțe, dar care a fost folosit în principal pentru înarmarea Ucrainei. Diferența de 10% va fi direcționată către bugetul UE pentru consolidarea capacităților industriei de apărare ucrainene.
Rusia a calificat luna trecută drept „furt și banditism” propunerea avansată de Comisia Europeană, afirmând despre aceasta că va conduce la zeci de ani de procese și la subminarea reputației UE de apărător de încredere al proprietății și de loc sigur pentru investiții.
CITEȘTE ȘI Vladimir Putin a ordonat exerciții cu arme nucleare tactice. Ce înseamnă acest lucru?Politicieni europeni cer de asemenea confiscarea directă a activelor rusești înghețate în Occident și folosirea acestora atât pentru reconstrucția Ucrainei, cât și pentru achiziția de arme și muniții destinate acesteia. Însă o asemenea măsură, cerută și de Kiev, pare cel puțin deocamdată dificilă, existând numeroase obstacole de natură juridică, geopolitică și financiară, cum ar fi de pildă riscul de a tulbura piețele financiare internaționale și de slăbire a monedei euro, plus că Moscova a amenințat cu represalii dacă va fi pusă în practică.