Un sondaj realizat în Rusia de compania sociologică „Levada Center”, împreună cu publicația Novaya Gazet, relevă faptul că aproape toți rușii (99%) cred că țara lor ar învinge în orice confruntare mondială.
„Vinovate pentru această încredere totală în armata Rusiei sunt televiziunile, consideră autorii studiului”, publicat de Novaya Gazeta.
Cele două întrebări care au fost adresate rușilor de institutul de sondare Levada Center au fost următoarele: „Credeți că Rusia ar putea fi implicată într-un mare război?” și „Dacă Rusia va fi implicată într-un mare război, cum se va termina?”, scrie Hotnews.ro.
La prima întrebare, 10 % dintre respondenți nu au putut sau nu au dorit să răspundă, iar 7% au spus că nu văd astfel de pericole. Acest răspuns a fost mai frecvent în rândul celor mai tineri și al celor mai în vârstă, mai exact aproximativ unul din zece.
În rândul celor critici față de modul în care Putin își exercită atribuțiile prezidențiale, majoritatea nu a fost de acord cu decizia sa de a începe așa-zisa „operațiunea militară specială”. 6% dintre respondenți consideră că există pericolul ca Rusia să fie atrasă într-un război în Orientul Îndepărtat, implicând China, Coreea și alții.
Este caracteristic faptul că, în nord-vestul Rusiei, doar 2% din oameni se gândesc la un conflict militar în această regiune, în timp ce în Orientul Îndepărtat acest număr este de opt ori mai mare.
7% dintre respondenți sunt îngrijorați că Rusia ar putea fi implicată într-un război, implicând Iranul, Israelul și alții.
A doua întrebare: „Dacă Rusia va fi implicată într-un mare război, cum se va termina?”
Varianta în care Rusia ar putea pierde un război nu a fost menționată aproape deloc de persoanele intervievate (doar 1%). Practic, s-ar putea spune că subiectul înfrângerii reprezintă un subiect tabu în societatea rusă.
Aproape 20% au optat pentru răspunsul „ va fi un război prelungit”.
„Merită o atenție deosebită răspunsul care afirmă că „marele război” cu participarea Rusiei se va încheia cu „distrugerea totală” (28%). Iată apocalipsa nucleară, iarna nucleară, sfârșitul istoriei umanității. Aici avem răspunsurile celor care au tratat întrebările noastre în mod serios. Nu este de mirare că cei care au răspuns astfel sunt, de obicei, persoane cu studii superioare și cu o viziune critică”.
CITEȘTE ȘI Vânzările auto din China au continuat să creascăCu alte cuvinte, acest răspuns provine dintr-un segment îngrijorat al populației.
„Nu sunt puțini, dar totuși reprezintă o minoritate. Majoritatea oferă un răspuns plin de optimism sănătos: indiferent de războiul în care va fi implicată Rusia, chiar dacă este un război mondial, totul se va încheia cu „victoria Rusiei”. Printre pensionari și gospodine, ponderea celor care cred în victoria inevitabilă a Rusiei într-un război mondial este chiar mai mare decât cea a celor care se tem de un război mondial”, se menționează în articolul din Novaia Gazeta.
Instrumentul artificial de promovare a acestor puncte de vedere este televiziunea, consideră autorii studiului. Sondajul arată că printre cei care au cea mai mare încredere în TV, mai mult de jumătate sunt încrezători în „victoria Rusiei”. Aceasta este o pondere mai mare decât în cazul celor care se bazează pe alte surse de informație.
„De ce este necesară o reorientare a populației față de ideea veche de câteva decenii, conform căreia într-un astfel de război nu vor exista câștigători? Probabil, aceste convingeri sunt utile politicienilor care doresc să sperie alte țări cu războiul nuclear, dar așa încât propriii cetățeni să nu se teamă de el”, au conchis autorii materialului.
Sondajul a fost realizat pe 1602 persoane din toată Rusia
Sondajul național realizat de Centrul „Levada”, inclus pe lista „agenților străini” de către autoritățile de la Kremlin, a fost desfășurat în perioada 21-27 noiembrie 2024, pe un eșantion reprezentativ la nivel național, care include populația urbană și rurală, format din 1602 persoane cu vârsta de 18 ani și peste, din 137 de localități, în 50 de subiecte ale Federației Ruse. Studiul a fost realizat la domiciliul respondenților prin metoda interviului personal.