Operatorul aerian irlandez low-cost Ryanair, cel mai mare operator aerian din Europa după numărul de pasageri și al patrulea mare jucător pe piața românească, a dat în judecată Vola.ro, cel mai mare jucător online din turism pe plan local, acuzând agenția că ar fi făcut rezervări de zbor fără permisiune, preluând automat date în timp real de pe site-ul companiei aeriene, ceea ce ar reprezenta o încălcare a drepturilor de proprietate. Vola.ro a cerut judecarea cazului în România, dar o instanță din Irlanda a respins, acum, această solicitare, potrivit presei irlandeze.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Ryanair susține că Vola.ro, prin intermediul "screen scraping", ar fi preluat, cu ajutorul unor programe speciale (boți), informații în timp real de pe site-ul oficial Ryanair. Pe baza acestor informații, colectate fără acordul operatorului, Vola ar fi rezervat curse, contra unui comision, interpunându-se între pasageri și site-ul oficial Ryanair.
Spre exemplu, un manager de proiect de la Ryanair Labs susține că un zbor de la Dublin la Edinburgh ar fi fost rezervat prin Vola.ro pentru 53 de dolari, suma incluzând o taxă de 15 euro pentru serviciul Vola și o taxă adițională de 98 de cenți. Pe site-ul Ryanair, cursa ar fi costat 37,02 de dolari.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Aceeași sursă relatează că Vola.ro susține că nu a preluat și folosit ilegal informații de pe site-ul operatorului aerian, ci s-a bazat exclusiv pe informațiile oferite de Ryanair către terți de pe piața rezervărilor online, jucători cu care Vola ar avea propriile înțelegeri. Potrivit judecătoarei care se ocupă de caz, Vola nu a prezentat însă până acum copii după niciun acord cu jucători globali terți în baza cărora ar fi făcut aceste rezervări.
Avocații Vola.ro au contestat jurisdicția istanțelor irlandeze în acest caz și au cerut judecarea în România. O instanță de judecată irlandeză a respins însă acum această solicitare, luând în considerare faptul că site-ul Ryanair este găzduit pe servere din Irlanda, iar drepturile de proprietate invocate de Ryanair au fost încălcate în această țară.
Potrivit presei internaționale, Ryanair a intentat, din 2008 până în 2017, alte șase procese similare contra unor agenții de turism online, printre care gigantul american Expedia, cu venituri anuale de 10 miliarde de dolari. În replică, Expedia a acuzat Ryanair că încearcă să elimine competiția pe piața pachetelor de vacanță care includ și bilete de avion, astfel încât să poate vinde propriile pachete. Niciunul dintre aceste procese nu a fost încă finalizat.
Recent, Vola.ro a anunțat un număr record de bilete vândute.
În 2015, Vola.ro a primit o investiție de 5 milioane de euro din partea 3TS Capital Partners, același fond care a mai investit în România în Elefant.ro, InternetCorp, Zoot și Vector Watch. În 2017, Vola.ro a avut o cifră de afaceri de aproximativ 6,65 milioane de euro și a înregistrat un total de tranzacții intermediate de peste 60 de milioane de euro.
Ryanair operează 21 de rute de pe aeroporturile din România.