Societatea Națională a Apelor Minerale fuzionează cu Germisara și intră în industria turismului balnear și de wellness

Societatea Națională a Apelor Minerale fuzionează cu Germisara și intră în industria turismului balnear și de wellness
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 mar 2023

Societatea Națională a Apelor Minerale (SNAM), companie cu capital 100% de stat aflată în portofoliul Ministerului Economiei, a fuzionat prin absorbție cu Germisara, entitate la care acționar unic este tot Ministerul Economiei.

În urma acestei fuziuni, SNAM își adaugă în portofoliu o nouă licență de exploatare apă minerală balneo-terapeutică aflată în stațiunea Geoagiu Băi și devine, astfel, furnizor pentru domeniul balneației și wellness-ului din localitate, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Ryanair lansează două noi rute spre România CITEȘTE ȘI Ryanair lansează două noi rute spre România

„Fuziunea permite o sinergie în administrarea celor două companii, printr-un sistem decizional unitar care conduce la o utilizare mai eficientă a resurselor umane și logistice. Societatea Națională a Apelor Minerale, cu experiența sa de succes (fiind o companie de stat pe profit), asigură premisele optime pentru exploatarea și valorificarea apei minerale terapeutice și pentru gestionarea eficientă din punct de vedere durabil și economic al patrimoniului preluat de la Germisara. Creșterea numărului de perimetre cu potențial de valorificare din punct de vedere terapeutic se înscrie în tendința actuală de dezvoltare a turismului balnear și al wellness-ului, fiind în concordanță cu Strategia Națională a României pentru dezvoltarea turismului 2019 – 2030, dar și cu Strategia pentru dezvoltarea turismului balnear”, a declarat Alin Udriște, directorul general al SNAM.

Decizia privind fuziunea dintre SNAM și Germisara a fost luată la nivelul Ministerului Economiei, forul tutelar pentru ambele societăți, și a fost finalizată la 31 decembrie 2022, în urma unei proceduri care a durat aproape un an.

Resursele de apă ale Gemisara vor beneficia de lucrări de reabilitare și extindere a perimetrelor, odată cu intrarea în patrimoniul SNAM, cu efect direct în creșterea încasărilor din vânzare de apă și redevențe mai mari, care reprezintă venituri la bugetul de stat.

Germisara SA a luat ființă ca urmare a HG 1041/25.09.1990, prin desprinderea de fostul OJT, și a deținut, la înființare, mai multe imobile cu domeniile de activitate alimentație publică, comerț și turism. În anul 1999, în baza HG 221/1995 privind organizarea și funcționarea Agenției Naționale pentru Resurse Minerale, societatea este atestată pentru exploatarea apelor termo-minerale, obținând licența de concesiune pentru exploatare nr. 324/07.05.1999 pentru o perioada de 20 ani, cu drept de prelungire garantat de lege pe perioade succesive de 5 ani.

ANUNȚ Când va fi redeschisă Catedrala Notre Dame CITEȘTE ȘI ANUNȚ Când va fi redeschisă Catedrala Notre Dame

În anul 2008, exploatarea apelor termo-minerale devine principalul obiect de activitate al societății. Aceasta își obținea venitul principal prin activitatea de exploatare a apei termo-minerale, vânzând-o operatorilor economici din stațiunea Geoagiu Băi, care dețin bazine, piscine și baze de tratament balnear.

Conform sursei citate, zona Geoagiu are particularități geologice unice, ceea ce a făcut-o să fie un permanent punct de atracție al cercetătorilor. Astfel, încă din perioada interbelică se fac primele foraje de cercetare geologică; acestea au urmărit punerea în valoare a zăcământului de ape minerale balneo-terapeutice. Punerea în valoare a zăcământului și optimizarea exploatării acestuia s-a făcut în perioada 1960-1985. În 2008, Geoagiu-Băi a fost clasificată ca stațiune turistică de interes național, iar la 27 septembrie 2010 a primit, la Bruxelles, titlul de Destinație Turistică de Excelență a României.

SNAM este cea mai importantă unitate din domeniul extracției și livrării de ape minerale naturale și terapeutice. Deținătoare a 41 de licențe de exploatare perimetre acvifere și a unei licențe de explorare, societatea are ca acționar unic Ministerul Economiei și este condusă după principiile guvernanței corporative pentru companiile de stat, încă din 2019.

Anul trecut, compania a vândut 1,07 milioane de litri de apă și a realizat un profit de 2,9 milioane de lei, la afaceri de 44,7 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
germisara
wellness
turism balnear