Sfaturi către turiștii români care pleacă în vacanță în străinătate cu mașina personală. Unde să alimenteze, de unde să-și cumpere țigări și cum să-și folosească telefonul mobil

Sfaturi către turiștii români care pleacă în vacanță în străinătate cu mașina personală. Unde să alimenteze, de unde să-și cumpere țigări și cum să-și folosească telefonul mobil
scris 29 iul 2018

Plecați cu mașina în concediu în Sudul sau Estul Europei? În acest caz, asigurați-vă că aveți rezervorul aproape gol, alimentat doar până la trecerea graniței. Dacă în schimb, conduceți spre fostul spațiu iugoslav sau spre Vestul Europei, ar fi bine să aveți plinul făcut de acasă.

Turiștii români care preferă să își facă vacanța în statele din jurul României cu mașina proprie pot să economisească bani dacă își optimizează opririle în vederea alimentării cu combustibili, ca urmare a diferențelor de prețuri existente în statele din regiune.

Urmărește-ne și pe Google News

Cele mai mari economii le pot face cei care preferă litoralul elen și asta pentru că în Bulgaria, litrul de benzină este cu jumătate de euro mai ieftin ca în Grecia. Astfel, dacă în Bulgaria benzina costă 1,1 euro e litru, în Grecia ea ajunge la 1,64 euro pe litru.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Indicat este ca, înainte de a trece granița dintre Bulgaria și Grecia, turiștii să facă o oprire la benzinărie pentru a se alimenta. La un plin de 40 de litri, economia este de 20 de euro. Dacă rămân fără combustibil în Grecia, la întoarcere, ei ar trebui să se alimenteze doar cu cantitatea necesară ajungerii la granița cu Bulgaria, altfel ar plăti cu cu 20 de euro mai mult pe plin. Cu cei 20 de euro economisiți, aceștia își pot achita lejer vigneta în Bulgaria și taxele de autostradă din Grecia.

Sfaturi către turiștii români care pleacă în vacanță în străinătate cu mașina personală. Unde să alimenteze, de unde să-și cumpere țigări și cum să-și folosească telefonul mobil

Dacă vor să economisească mai mult, ei ar putea să plece din România cu rezervorul alimentat doar cât să ajungă la granița cu Bulgaria și să alimenteze din țara vecină, unde prețul carburanților este mai redus cu aproximativ 10 cenți pe litru.

Situația este similară și în cazul turiștilor români care preferă o vacanță în est, în Republica Moldova sau pe litoralul ucrainean (de exemplu, Odesa) sau rusesc (Soci, etc) al Mării Negre. Pentru a economisi bani, aceștia ar trebui să plece cu cât mai puțin combustibil în rezervor, și să alimenteze în Republica Moldova sau Ucraina (unde prețurile sunt de aproximativ 0,9 euro/l de benzină sau motorină).

Românii care preferă o vacanță la Soci sau care se riscă să viziteze Sevastopolul (Crimeea) sunt cel mai câștigați din acest punct de vedere. Prețul benzinei și motorinei din Rusia este la jumătatea celui din România (aproximativ 60 de cenți).

Cei care visează la o vacanță în republicile din fostul spațiu iugoslav ar trebui să plece cu plinul făcut în România. În niciuna dintre aceste țări, prețul benzinei nu coboară sub 1,3 euro/l. Cei mai ieftini carburanți sunt în Serbia (1,3 euro/l benzina, 1,4 motorina), cei mai scumpi fiind cei din Croația și Muntenegru (1,4 euro/l benzina, 1,35 euro/l motorina).

În Turcia, benzina costă 1,1 euro/l, iar motorina 1 euro/l.

Vacanțele în statele care nu sunt membre UE au avantajele lor, în general sunt mai ieftine, însă au și costuri suplimentare. Viza costă bani, timpul petrecut în vamă este mai mare și trebuie acordată o importanță suplimentară și produselor transportate. Din Ucraina, Serbia și Republica Moldova în România, de exemplu, nu poți intra decât cu 2 pachete de țigări de persoană și două sticle de băuturi alcoolice tari (un litru de alcool), de exemplu.

În cazul fumătorilor, ar fi ca indicat ca aceștia să își cumpere țigări dintr-un stat non-membru UE, unde sunt mult mai ieftine. Însă, la trecerea graniței către un stat membru, trebuie respectate cantitățile maxime.

Cei care vizitează Grecia își pot cumpăra liniștiți țigări din Bulgaria (care sunt la jumătate de preț față de cele elene), limita legală în interiorul UE fiind de 4 cartușe de persoană.

La întoarcere, dat fiind faptul că în Bulgaria țigările sunt cu 40% mai ieftine ca-n România, pot cumpăra din nou până la limita de 4 cartușe pentru a savura o țigară de după vacanță, mai ieftină.

Un alt cost suplimentar în cazul turiștilor care preferă vacanțe în afara spațului UE este cel al convorbirilor telefonice. Acesta poate fi prohibitiv.

În Rusia de exemplu, prețul pe minut este de 2,29 euro pentru orice apel făcut către România și 1,29 euro pe minut, pentru apelurile primite. În Serbia, 2,29 euro pentru apelurile efectuate și 1,39 euro pentru cele primite, iar în Ucraina 1,49 euro, respectiv 0,79 euro.

Sfaturi către turiștii români care pleacă în vacanță în străinătate cu mașina personală. Unde să alimenteze, de unde să-și cumpere țigări și cum să-și folosească telefonul mobil

Turcia este mai prietenoasă, tarifele fiind de doar 1,09 euro pe minut pentru apelurile efectuate și 0,49 euro/ minut în cazul apelurilor primite.

Însă cea mai mare problemă cu care se pot confrunta turiștii români într-o țară care nu este membru UE și care-i poate falimenta la propriu este cel al traficului de internet. De aceea, folosirea Waze sau a Google Maps nu este deloc indicată, ci doar a aplicațiilor cu hărți preîncărcate. În Serbia, de exemplu, un MB costă peste 10 euro, iar în Turcia peste 6 euro!

Nici turiștii care folosesc avionul nu sunt scutiți de această problemă, dacă fac escală într-un stat non-membru UE. De aceea, ar fi indicat să lase telefoanele în Airplane Mode până pun din nou piciorul pe teritoriul UE.

Cei care vor neapărat să-și folosească telefoanele mobile au posibilitate ca, înainte de plecare, să activeze o opțiune de-a furnizorului de servicii de telefonie mobilă autohtonă pentru țara de destinație, care să cuprindă și minute și trafic. Iar dacă perioada de concediu este una mai mare de două săptămâni, nici achiziționarea unei cartele prepay locale nu ar fi o idee rea.

viewscnt
Afla mai multe despre
vacanțe
masina
tigari
alcool
grecia
turcia
bulgaria
rusia