Din luna ianuarie, locuitorii din zonele rurale au voie, legal, să le servească în casele lor mese turiștilor, dacă încep să lucreze ca PFA și se acreditează ca puncte gastronomice. Turiștii pot locui la hotel sau la pensiune, însă pot lua prânzul sau cina în casa unui localnic din zonă. Cei care lucrează în turism spun că Delta, unde turiștii sunt oarecum "captivi", câștigă cel mai mult în urma acestei măsuri, peste 100 de astfel de puncte gastronomice urmând să apară în acest an.
"S-au acreditat deja mai multe puncte gastronomice în Deltă după ce legea permite acest lucru din luna ianuarie. Asta înseamnă că turistul poate mânânca legal la om acasă, pentru că localnicii au voie, din ianuarie, să pună mâncare pe masa turistului, cu condiția ca toate produsele să fie din grădină sau din peștele prins în Deltă", spune pentru Profit.ro președintele Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării (AMDTDD), Cătălin Țibuleac.
Astfel, localnicii vor putea veni cu produse gastronomice în piața ospitalității, deși acestea existau și până acum, dar erau ilegale și se făceau, potrivit lui Țibuleac, "mai pe sub mână".
Pentru a fi acreditat și a apărea în ghidurile de turism ca punct gastronomic, un localnic trebuie să se înregistreze ca PFA. Toate aceste puncte gastronomice vor fi recomandate și de ghizii de turism sau de conducătorii de șalupă, care vor oferi informații.
CITEȘTE ȘI FOTO Complexul turistic "Holbina Trei Bibani" din Delta Dunării, pus în vânzare de la 3 milioane de euro"Turistul poate sta la un hotel, dar poate mânca la localnici în casă. Turiștii apreciază asta, în special străinii, mai ales pentru că se gătește în fața lor, împreună cu ei. O masă la un om acasă ar putea costa, în Deltă, cel mult 60 de lei de persoană, iar în banii ăștia intră un prânz cu aperitiv, ciorbă de pește și un crap pe varză, plus vinul omului de acasă", a mai spus Țibuleac.
El crede că în acest an vor apărea în Deltă peste 100 de puncte gastronomice.
Sezonul în Deltă a început la 1 martie, dar în prima parte vor veni mai mult fotografi și pescari și abia începând cu Paștele vor ajunge turiștii. Pentru minivacanța de Paște, prețurile pleacă de la 800 de lei de persoană pentru un sejur de trei nopți până la 1.500 de lei. În acești bani intră și transportul pe apă, plus o vizitare a Deltei.