Agenții economici din 2 Mai și Vama Veche trebuie să respecte din acest an mai multe reguli după ce Consiliul Local al comunei Limanu a aprobat un regulament privind desfășurarea activităților comerciale, fiind interzise, printre altele, comerțul ambulant pe plajă, vânzarea pe stradă a băuturilor alcoolice, comercializarea produselor second-hand, activități de cerșetorie, iar amenajarea teraselor trebuie să respecte anumite cerințe de ordin urbanistic.
Potrivit unui comunicat al Primăriei Limanu, Consiliul Local a aprobat recent “Regulamentul privind Organizarea și Desfășurarea Activităților Comerciale și a Serviciilor de Piață în comuna Limanu”, document care prevede un set de reguli privind procedurile de autorizare pentru activitățile desfășurate în structuri cu sediul fix, dar și a procedurile pentru desfășurarea activităților cu caracter temporar în zone publice sau cu acces public, scrie News.ro.
“Până la inițierea acestui set de reguli, în comuna Limanu nu exista o centralizare a condițiilor pe care ar trebui să le îndeplinească un agent economic. Acest regulament explică cât se poate de clar care sunt obligațiilor celor care doresc să primească autorizații din partea noastră. Sunt gândite unitar, astfel încât, mai ales în sezonul estival când funcționeaza cele mai multe activități economice, să existe un reper după care să ne putem ghida atât noi, ca și autorități locale, cât și agenții economici”, a transmis primarul comunei Limanu, Daniel Georgescu, prin intermediul comunicatului de presă.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Astfel, regulamentul respectiv punctează condițiile pe care trebuie să le îndeplinească cei care doresc să desfășoare activități comerciale în privința documentațiilor privind apartenența spațiului, tipul de activitate, orarul de funcționare în funcție de specificul activității, precum și tipul de mobilier sau cromatica acestuia.
Conform sursei citate, o condiție esențială pentru a beneficia de autorizație, indiferent de tipul de activitate, este încheierea unui contract cu Serviciul Comunitar de Utilități Publice de Interes Local Limanu – SCUPIL.
Primarul a precizat că un asemenea set de reguli nu a mai existat până acum în 2 Mai sau Vama Veche, iar cei care desfășurau activități comerciale la limita legislației sunt obligați să intre în legalitate.
CITEȘTE ȘI Efectele impozitului specific împart hotelierii: unii spun că va stimula investițiile, iar alții că le va inhiba, ba chiar vor fi închise hoteluri“Nici în 2 Mai și nici în Vama Veche nu a existat până acum un astfel de set de reguli. Este anormal ca în două dintre cele mai vizitate destinații de vacanță de pe litoralul românesc să se deruleze activitățile economice într-un haos total. Desigur că acest regulament poate să sufere modificări, însă consider că se impunea adoptarea unor reguli generale. Cred că în acest mod, cei care desfașurau activități comerciale la limita legislației vor fi obligați să intre în legalitate”, a precizat edilul.
Regulamentul respectiv se referă și la activitățile desfășurate pe plaje. Astfel, barurile de pe plajă au obligația obținerii autorizației de funcționare pentru desfășurarea activității de alimentație publică. De asemenea, difuzarea muzicii în restaurante, baruri, beach-baruri, terase va trebui să respecte nivelul de zgomot.
“Nivelul de zgomot aprobat este de 75dB pentru saloane fără orchestră, respectiv 90 dB pentru saloane cu orchestră în interior, 70 dB la exterior în cadrul zonei funcționale și 65 dB la limita zonei funcționale. Amplificatoarele audio – boxe – amplasate în exteriorul unității economice vor fi obligatoriu orientate către interiorul perimetrului unității, iar situația barurilor de pe plajă, amplificatoarele audio vor fi orientate către mare”, se precizează în regulament.
Totodată, este interzisă comercializarea stradală a băuturilor alcoolice sub orice formă, a produselor alimentare neambalate și a celor perisabile, excepție fac terasele amenajate. Este interzisă, de asemenea, comercializarea de produse second-hand pe domeniul public. În zonele publice sau cu acces public din unitatea administrativ teritorială Limanu sunt interzise activitățile care tulbură liniștea și ordinea publică, activitățile de cerșetorie, strângere de fonduri și alte activități similare.
De asemenea, în zonele pietonale din 2 Mai (alee/promenadă/căi de acces) este interzis comerțul de mic detaliu, cât și comerțul de întâmpinare cu produse nealimentare (articole de plajă, jucării etc) precum și produse alimentare (legume, fructe).
CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Artistul Dan Bittman se lansează într-un nou business. Investește peste 500.000 euro în primul Wakepark fullsize din RomâniaÎn Vama Veche sunt permise mai multe tipuri de activități economice cu caracter temporar, printre care activități de comerț de mic detaliu: cărți, presă, handmade, baloane, legume-fructe, cinema, jocuri de artificii, activități sociale, culturale și sportive, campanii promoționale.
O altă măsură prevăzută în regulament se referă la amenajarea teraselor pe domeniul public sau privat al comunei Limanu, aceasta desfășurându-se cu respectarea cerințelor de ordin urbanistic.
“Se va utiliza mobilier de același fel (scaune, mese) care va fi din lemn și/sau fier forjat/materiale plastic de calitate superioară cu design modern. Cromatica mobilierului va fi: albastru ultramarin, albastru aquamarin, crem deschis, tonuri de brun de la deschis la închis. Se acceptă mobilier rustic doar în Vama Veche. Cromatica elementelor de umbrire sau a copertinelor se va încadra în culorile albastru ultramarin, albastru aquamarin și crem deschis”, se mai precizează în regulament.
De asemenea, orarul de funcționare a teraselor în 2 Ma, între 1 mai și 31 octombrie nu va depăși ora 23.00, respectiv ora 24.00, în weekend, iar în restul anului ora 22.00. În Vama veche orarul de funcționare al teraselor nu este impus, cu condiția respectării normelor de zgomot.
Totodată, a fost interzisă și activitatea de comerț de mic detaliu și ambulant pe plajă sau la limita cu zona de promenadă, operatorii economici care dețin contracte de folosire și administrare cu Administrația Bazinală Dobrogea Litoral pentru sectoarele de plajă respective, fiind răspunzători, conform legii.
Consiliul Local Limanu a decis că nerespectarea prevederilor din regulament este sancționată cu amenzi care pornesc de la o mie de lei și pot ajunge la 2.000-2.500 de lei.
Astfel, depozitarea produselor ce fac obiectul comercializăii sau a ambalajelor de orice fel pe domeniul public (spații verzi, trotuare, carosabil, alei pietonale) sau privat al comunei Limanu sau al cetățeanului se amendează de la 1.000 la 1.500 de lei. Aceeași sancțiune este prevăzută și pentru comercializarea stradală a băuturilor sub orice formă sau a produselor alimentare neambalate și a celor perisabile (excepție fac terasele amenajate). Utilizarea unui mobilier stradal neagreat de Primăria Limanu sau orice modificare a mobilierului stradal agreat de primărie este amendată cu o sumă între 1.500 și 2.500 de lei.
Primarul Daniel Georgescu spune că este absurd ca încasările primăriei, după un sezon estival, să se situeze sub ale unei comune fără activități turistice.
“Este absurd ca în urma unui sezon, încasările Primăriei Limanu să se situeze sub cele ale unei comune aflate tot pe litoral, dar unde nu există activități turistice. De asemenea, consider că este absurd ca pe domeniul public să se desfășoare activități comerciale fără niciun beneficiu pentru Primăria Limanu. Este anormal să permitem ca aceste situații să se perpetueze de la un sezon la altul, mai ales în contextul în care în această comună trăiesc peste 6300 de persoane, pentru care noi, autoritățile locale suntem responsabili să le asigurăm o viața mai bună”, a mai spus Daniel Georgescu.
Comuna Limanu este formată din satele Limanu, 2 Mai, Vama Veche și Hagieni.