Proprietarii de restaurante reacționează virulent la sistemul gândit de Guvern: Va fi degringoladă. Cum aprovizionăm? De ce într-o hală pot lucra 200 de oameni, iar într-o sală de conferințe n-au voie 21? Ce e bătaia asta de joc?

Proprietarii de restaurante reacționează virulent la sistemul gândit de Guvern: Va fi degringoladă. Cum aprovizionăm? De ce într-o hală pot lucra 200 de oameni, iar într-o sală de conferințe n-au voie 21? Ce e bătaia asta de joc?

În imagine, Daniel Mischie, directorul executiv al City Grill și președinte al Asociației Patronale a Hotelurilor și Restaurantelor din România (HORA), Liviu Mihăescu, șeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, și prim-ministrul Ludovic Orban, în luna iunie, la o plimbare a premierului în Centrul Vechi al Capitalei. Proprietarii de restaurante spun că atunci erau optimiști, dar acum cred ca plimbarea era doar un exercițiu de imagine.

scris 15 oct 2020

Noile decizii privind funcționarea restaurantelor îi nemulțumește pe proprietari, care afirrmă, în discuții cu Profit.ro, că HoReCa este tratată în continuare discriminatoriu, în lipsa oricăror studii care să arate legătura între infectări și restaurante. Ei sunt nemulțumiți și de restricțiile de maximum 20 de persoane la un eveniment și spun că în hale industriale la fel de mari precum sălile de conferințe lucrează și 200 de oameni.

Potrivit ultimei decizii a Guvernului, în zonele cu rata de infectare între 1,5 și 3 la mie, restaurantele vor putea funcționa, dar la 30% din capacitate și cu program limitat. În zonele cu rată de peste 3 la mie vor fi închise. Activitatea va fi la 50% acolo unde rata de infectare este sub sau egală cu 1,5 la mie. Programul va fi redus până la ora 23.00.

Urmărește-ne și pe Google News
Gebrüder Weiss lansează platforma myGW dedicată clienților. Experiența digitală a clienților cu informații în timp real CITEȘTE ȘI Gebrüder Weiss lansează platforma myGW dedicată clienților. Experiența digitală a clienților cu informații în timp real

Marian Alecu, unul dintre cei mai influenți oameni din industria HoReCa și acționar în lanțul City Grill, spune pentru Profit.ro că mult mai important este ca Guvernul să vină cu măsuri de prevenire și de protecție, nu de închidere a vieții economice, indiferent de domeniu. Viața trebuie să meargă înainte, afirmă el, dar asta nu e posibil cu mai multe viteze, în funcție de domenii. Măsurile trebuie să fie unitare pentru toți, iar omul de afaceri spune că i se pare mai corect să fie cerut tuturor să poarte măști pe stradă decât să fie închis arbitrar un domeniu sau altul, în lipsa oricărui studiu.

"Aș recomanda Guvernului ca, atunci când ia o măsură sanitară, să se uite și la consecințele economice, dar mai ales la cele sociale. Cei din Guvern se gândesc vreo clipă la ce fac și cum trăiesc oamenii din industriile năpăstuite de ei? E important să te protejezi de gripă, dar apoi viața trebuie să continue cu plata ratelor, cu plata facturilor, a căldurii... Degeaba oamenii s-au protejat și nu s-au infectat cu coronavirus, că mor de sărăcie", adaugă Alecu.

FOTO Cum s-a îndrăgostit un actor din Game of Thrones de un brand românesc CITEȘTE ȘI FOTO Cum s-a îndrăgostit un actor din Game of Thrones de un brand românesc

El crede că restricțiile privind restaurantele vor produce degringoladă, pentru că o săptămână vor fi închise, apoi vor fi redeschise, iar proprietarii și angajații vor trebui să stea cu ochii pe cifre. "În afară de asta, cum vor face restaurantele să se aprovizioneze cu materii prime perisabile și care sunt cumpărate pentru 3-5 zile - smântână, lapte, salate etc.? Dacă există un argument pentru a închide restaurantele, să îl spună Guvernul. Restaurantele sunt cel mai facil de închis pentru ei. Ar trebui să ia măsuri ca autoritățile statului să-și decaleze programul și să înceapă la ore diferite, să se evite aglomerația din transportul public. Toți se duc la aceeași oră. În Franța sunt 20.000 de infectări pe zi și la turneul de tenis Roland Garros a fost permis cu spectatori. Eu am fost la operă la Viena recent. Ăsta e un semnal că alții au înțeles că viața trebuie să continue", a mai spus Alecu.

Marius Ioniță, administrator al Eden Grand Resort Predeal, susține, la rândul lui, în discuția cu Profit.ro, că ultimele decizii îl lasă fără comentarii, mai ales că n-a descoperit nimeni cazuri de infectări cu Covid într-un restaurant, hotel sau sală de conferințe. "În momentul de față, să limitezi evenimentele la 20 de persoane la interior, indiferent cât de mare e sala, este o aberație. Poate eu am sală de 1.000 de locuri, de 2.000 de metri pătrați. Poți spune că la o conferință nu pot sta aproape de doi metri, dar nu limita la 20 de persoane, pentru că e absurd", explică el.

Și cu restaurantele este aceeași aberație, crede Ioniță, care avansează ca exemplu orașele turistice mici, gen Predeal, unde sunt câteva zeci de hoteluri, iar populația este de până în 2.000 de persoane, care în general nu au legătură cu turismul, ci sunt pensionari ori angajați la stat etc. "Ei nu intră în restaurante și atunci ce treabă are nivelul de infectare al locuitorilor cu restaurantele unde intră turiști din alte zone ale țării și nu locuitorii? Nu se închid fabrici unde lucrează într-o secție câteva sute de oameni, iar eu, cu restaurantul pe care îl am cât secția de  mare, nu am voie să bag 21 de oameni la un eveniment?", se întreabă retoric Marius Ioniță.

Și Liviu Mihăescu, proprietar a trei PUB-uri în Centrul Vechi al Capitalei, crede că măsurile nu sunt bine gândite, pentru că în câteva zile în București va fi depășit indicele de 3 la mie și din nou vor fi închise restaurantele. "Când vor scădea puțin, iar se vor deschide și tot așa. Oamenii sunt speriați, zăpăcim angajații și nu știm ce să facem cu ei și nici cu aprovizionarea. E o degringoladă. În alte țări, cu mult mai multe cazuri decât noi, restaurantele nu sunt închise. Ar trebui să ne lase să funcționăm, cu restricții, cu distanțări, dar să funcționăm. Ce este cu incoerența și bătaia asta de joc?", spune Mihăescu.

viewscnt
Afla mai multe despre
restaurante
masuri
guvern