Hotelurile de la mare vor pierde, după 1 iunie, peste 30 de milioane de euro pentru fiecare zi în care rămân închise, potrivit reprezentanților patronatelor de pe litoral reuniți marți într-o conferință de presă. Aceștia solicită o întâlnire cu Guvernul până pe 15 mai, în care să lămurească modul în care va funcționa turismul dincolo de această perioadă, iar dacă nu primesc răspuns amenință cu greve și cu nedeschiderea hotelurilor în acest sezon.
"De două luni, turismul e în suferință, dar din păcate canalele de comunicare cu Guvernul sunt blocate. Au promis foarte multe lucruri și nu au rezolvat nimic. Avem niște revendicări clare", a declarat Mohammad Murad, președintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).
Printre revendicări, se numără aceea ca timp de trei luni 60% din salariile angajaților din turism să fie suportate de către stat. Patronatele mai cer să se acorde o primă de redeschidere pentru pensiuni de până în 1.000 de euro, pentru că multe dintre acestea sunt afaceri mici, de familie, care nu pot reporni fără ajutor. O altă solicitare este reducerea impozitelor locale cu 75% față de anul trecut, Murad susținând că în Mangalia li se cere hotelierilor să plătească taxa de promovare, în condițiile în care acestea nu pot funcționa. Acestor solicitări li se adaugă și ca impozitul specific să fie suspendat în acest an.
CITEȘTE ȘI Mohammad Murad: "Coronavirusul a închis hoteluri și restaurante din țară, iar dacă Guvernul nu amână trei luni plata taxelor și impozitelor, vor falimenta 30% dintre afacerile din turism"Patronatele din turism au trimis către Ministerul Economiei și Guvern 15 propuneri și solicitări și, potrivit reprezentanților acestora, au primit trei răspunsuri, fie negative, fie evazive. "Ultima soluție ar fi să ne adresăm președintelui țării. Dacă până pe data de 16 mai nu ajungem la o masă de negociere cu Guvernul, vorm organiza înmormântarea turismului românesc. Așteptăm o demisie, pentru că cineva nu și-a făcut treaba", a spus Murad.
Reprezentanții patronatelor au dat de înțeles că se așteaptă fie la o demisie a ministrului Economiei, Virgil Popescu, fie la cea a secretarului de stat pentru Turism, Răzvan Pîrjol.
"Nu vom mai sta, ne vom duce noi la ei și nu cu un limbaj politicos. Nu doar sindicatele pot face greve. Trebuie să discutăm cu ei până pe 15 mai și așteptăm norme clare și umane după care să funcționăm. Nu vrem să deschidem în orice condiții", a completat Mohammad Murad.
El a afirmat că de la 1 iunie, orice zi în care nu funcționează hotelurile, pierderile operatorilor de pe litoral trec de 30 de milioane de euro.