O organizație neguvernamentală din Bulgaria a conturat un nou proiect de dezvoltare turistică de-a lungul fostei Cortine de Fier, un concept de turism de drumeție pe distanțe lungi.
În cadrul eforturilor sale destinate protejării și promovării obiectivului Centura Verde a Balcanilor, moștenirea naturală comună de-a lungul fostei Cortine de Fier, ONG-ul Bulgarian Biodiversity Foundation a lansat un nou proiect, denumit "Ruta Balkania: Doi pași spre Ceilalți", care își propune să conecteze infrastructura verde de-a lungul porțiunii din Balcani a Centurii Verzi Europene prin crearea unui concept de turism de drumeție pe distanțe lungi, scrie Agerpres.
Nouă țări inclusiv România
Noua rută turistică va acoperi 3.500 de kilometri și se va întinde de-a lungul a nouă țări din Balcani: Bulgaria, Serbia, România, Kosovo, Muntenegru, Albania, Macedonia de Nord, Grecia și Turcia. Obiectivul său este să popularizeze, și astfel să îi facă pe oameni să protejeze, zonele sălbatice și speciile valoroase de plante și animale de-a lungul Centurii Verzi a Balcanilor.
Ca parte a acestui proiect, Bulgarian Biodiversity Foundation intenționează să colaboreze cu parteneri din Albania, Serbia, Macedonia de Nord și Turcia. Acest proiect transfrontalier a obținut o finanțare în valoare de 59.982 de euro în cadrul celei de-a doua cereri de propuneri BESTbelt. Proiectul se va derula până la finele lui 2024.
Într-un interviu pentru postul de televiziune bTV, Petar Vanev, de la Bulgarian Biodiversity Foundation, a explicat că ONG-ul va pregăti hărți GPS și informații despre sursele de apă, facilitățile de cazare și punctele de trecere a frontierei de-a lungul rutei. În Bulgaria, ruta va include lanțul muntos al Balcanilor precum și munții Belasitsa, Slavyanka, Rodopi, Sakar și Strandja, scrie BTA.
Potrivit datelor oficiale, Centura Verde a Europei include patru regiuni din punct de vedere organizatoric: Fenoscandinavică, Baltică, Central – Europeană și Balcanică. Coordonarea acestora este asigurată de un grup de membri proveniți din fiecare regiune. Fiecare secțiune este condusă de un coordonator regional, și fiecare dintre aceștia este responsabil pentru Punctul Focal Național din țara proprie.