Hotelierii de la mare sunt asaltați cu controale din partea diverselor instituții ale statului - majoritatea neavând legătură cu coronavirusul - câte 2-3 pe zi, în medie, acțiuni care blochează managementul și în urma cărora vin amenzi pe care hotelierii, și așa afectați de efectele pandemiei, nu le mai pot plăti, susține, într-o discuție cu Profit.ro, Mohammad Murad, cel mai mare investitor în turismul autohton și președinte al Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).
"Hotelierii de pe litoral sunt revoltați de intensitatea controalelor din acest sezon. Sunt controale foarte dese, câte 2-3 pe zi, ceea ce înseamnă 200-300 până la finalul sezonului pentru un hotel, și vin cu fel de fel de măsuri și de amenzi. Nu sunt controale doar pe partea de coronavirus, ci vin din partea tuturor instituțiilor statului, de la mediu până la protecția consumatorilor. Sunt controale de campanie electorală, ca să arate că fac ceva", susține Murad.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
El crede că avalanșa de amenzi aplicate hotelurilor vine într-un moment în care acestea chiar nu mai au de unde plăti, profitabilitatea lor fiind grav afectată de efectele economice ale pandemiei. În plus, mai susține omul de afaceri, aceste controale blochează în fiecare zi managementul hotelurilor, care nu se mai poate ocupa de problemele curente.
"Vrem să fim tratați ca primăriile. Dacă hotelurile nu au grijă de spațiile lor verzi și sunt amendate, să fie amendate și primăriile care nu au grijă de spațiile publice. Fac apel la premier și la Guvern să nu încerce să arate că sunt eficienți doar prin controale și prin amenzi. Sunt de acord că greșelile trebuie plătite, dar în măsura în care pot fi plătite. Dacă îi interesează soarta turismului, trebuie să vină cu măsuri concrete de sprijin și, în primul rând, să nu mai facă imagine negativă litoralului românesc", a mai spus Mohammad Murad.
Luna trecută, proprietarii de restaurante, hotelierii, agențiile de turism și alți jucători din industria ospitalității au transmis Guvernului, într-un mesaj comun, că susțin eventuale decizii guvernamentale de redefinire, mai clară, a regulilor de protecție împotriva coronavirus și sancțiuni față de cei care nu le respectă, cerând însă în același timp să fie amendați, punctual, doar cei care încalcă regulile și să nu mai fie declanșate controale generale, cu 5-6 instituții care "doresc cu orice preț" să aplice amenzi.