Forma finală a proiectului Legii Turismului, rezultată în urma consultării publice demarate în urmă cu mai bine de un an și a consultării interministeriale, a fost finalizată, urmând să fie în perioada următoare supusă aprobării Guvernului. Proiectul stabilește prerogativele ministerului și clarifică responsabilitățile administrației locale în domeniu, ca urmare a transferului de competențe de la nivel central la nivel local, include o serie de prevederi privind patrimoniul turistic, cu reglementări privind regimul construcțiilor în zone turistice, inclusiv plaje, și instituie un sistem național de colectare și interpretare a datelor pentru o evaluare cât mai exacă a veniturilor din turism.
Pe lângă unificarea legislației generale, sistematizarea celei secundare și indicarea autorităţilor cărora le revine sarcina elaborării normelor metodologice, proiectul stabilește pe de o parte prerogativele Ministerului Turismului, iar pe de altă parte clarifică responsabilităţile autorităţilor administraţiei publice locale înceea ce priveste turismul.
Conform proiectului de lege, Comitetul Interministerial pentru Turism, ca organism interministerial, va avea rol în corelarea şi armonizarea deciziilor şi strategiilor din domeniului turismului cu politicile şi strategiile din celelalte ramuri ale economiei naţionale adiacente turismului.
Este stabilit totodată cadrul legal pentu funcția de atașat de turism.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Privații și statul își unesc forțele pentru a crea branduri proprii Deltei Dunării și Dobrogei, care să fie promovate în țară și străinătate. "Fără turiști pasionați de grătare și all inclusive"Un capitol este dedicat patrimoniului turistic și conține reglementări speciale privind documentaţiile de urbanism, amenajarea teritoriului din stațiunile turistice, zona de coastă a Mării Negre, plajele turistice.
Prevederile legale existente pentru plajele situate pe litoralul romȃnesc al Mării Negre sunt extinse acum la toate plajele cu destinaţie turistică.
Noua lege reglementareză totodată activitatea de control în domeniul turismului și cadrul legal primar necesar înființării organizațiilor de management al destinației.
CITEȘTE ȘI Decizie a Tribunalului UE, în care au fost invocați și consumatorii din România: numele localităților poate fi folosit pentru băuturiPentru gestiunea eficientă a informaţiilor este instituit și un sistem naţional de colectare şi interpretare a datelor şi informaţiilor din domeniu, cu scopul estimării exacte a veniturilor obținute de operatorii din turism.
”Prin oglindirea fidelă a dimensiunii gradului de ocupare a structurilor de primire turistică şi implicit a veniturilor reale obţinute de operatorii economici şi prin corelarea acestor date cu ȋncasările obligaţiilor fiscale, Sistemul Informatic de Evidenţă a Activităţii de Turism din România(SIEATR) va permite evaluarea veniturilor reale din turism, ca indicator esenţial ȋn economia turismului, asigurând premisele pentru dezvoltarea sustenabilă a sectorului”, arată ministerul de resort.
Proiectul integral al Legii Turismului poate fi consultat AICI