Directorul City Grill estimează: Într-un an, în restaurantele românești vor fi peste 10.000 de angajați din afara UE, printre care nepalezi, filipinezi sau etiopieni, de 20 de ori mai mulți decât acum

Directorul City Grill estimează: Într-un an, în restaurantele românești vor fi peste 10.000 de angajați din afara UE, printre care nepalezi, filipinezi sau etiopieni, de 20 de ori mai mulți decât acum
scris 23 oct 2018

Numărul angajaților din afara UE în restaurantele românești, printre care nepalezi, filipinezi sau etiopieni, va depăși 10.000 în cel mult 1 an, față de aproximativ 500 în prezent, estimează, într-o discuție cu Profit.ro, Daniel Mischie, CEO al grupului City Grill, unul dintre cei mai mari operatori de restaurante din România. Aducerea lucrătorilor străini este văzută ca singura soluție pentru proprietarii de restaurante de a acoperi deficitul tot mai mare de forță de muncă.

Unele restaurante din hotelurile de pe litoral nu au fost deschise în acest sezon din lipsă de forță de muncă, iar în restul țării tot mai multe localuri au probleme cu penuria de angajați. În condițiile în care tot mai mulți români pleacă să lucreze în străinătate, iar din alte țări UE nu prea se înghesuie nimeni să vină și să lucreze în restaurantele și barurile din România, miza este atragerea de personal din afara Uniunii Europene.

Urmărește-ne și pe Google News
EXCLUSIV VIDEO Muncitori aduși din Vietnam construiesc un complex rezidențial de lux în Capitală. Ce firme folosesc muncitori străini, cât câștigă aceștia și în ce condiții lucrează CITEȘTE ȘI EXCLUSIV VIDEO Muncitori aduși din Vietnam construiesc un complex rezidențial de lux în Capitală. Ce firme folosesc muncitori străini, cât câștigă aceștia și în ce condiții lucrează
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Directorul City Grill spune că lanțul pe care îl conduce a angajat deja 6 nepalezi și se pregătește să mai aducă alte câteva zeci de persoane, lanțul hotelier Phoenicia a adus 30 de etiopieni, restaurantul Osho din București are în jur de 30 de angajați din Nepal, iar la restaurantele din Therme se lucrează cu nepalezi și cu filipinezi.

"Acum, în restaurantele din țară sunt în jur de 500 de nepalezi, filipinezi, etiopieni și alți angajați din afara UE. Într-un an cred că se va depăși 10.000 de lucrători din afara UE. La mare nu au cu ce să deschidă restaurantele de la hoteluri și vor începe și ei să apeleze la acești angajați", spune Mischie pentru Profit.ro.

Fenomenul atragerii de personal din țări exotice, pe fondul lipsei forței de muncă locală, ia amploare. România aduce muncitori din Filipine, Nepal, Vietnam, India, Indonezia, Thailanda. \ CITEȘTE ȘI Fenomenul atragerii de personal din țări exotice, pe fondul lipsei forței de muncă locală, ia amploare. România aduce muncitori din Filipine, Nepal, Vietnam, India, Indonezia, Thailanda. "În 50 de ani, importul forței de muncă va fi o necesitate"

El arată că nepalezii sunt "niște oameni extraordinari", care muncesc la fel de bine ca un angajat român bun. "Nu avem încotro și vom aduce din ce în ce mai mulți astfel de angajați. Nu e vorba să alegem angajați foarte buni dintre români, ci că nu prea mai avem deloc. Au plecat foarte mulți români, țara are creștere economică și populația scade, iar soluția nu este inventată de noi, de a aduce din afara UE. Nu prea sunt dispuși cei din Franța sau Germania să vină și să lucreze în restaurantele din România", adaugă acesta.

În opinia acestuia, problemele de forță de muncă cu care se confruntă România nu pot fi acoperite altfel, când natalitatea este negativă, decât prin importul de personal. Din păcate, adaugă el, Guvernul îi obligă pe angajatori să le plătească cetățenilor străini salariul mediu pe economie, ceea ce duce la un tratament defavorizant pentru angajatul român. "Guvernul favorizează angajații non-EU în detrimentul românilor. Dar chiar și așa, noi nu avem încotro, și vom aduce din ce în ce mai mulți angajați din afara UE în restaurante", conchide șeful City Grill.

Profit.ro a anunțat recent că, pentru a reduce deficitul forței de muncă și a aduce și menține muncitorii străini pe piața internă, autoritățile au făcut deja primul pas și au decis eliminarea obligației angajatorilor de a le acorda străinilor care cer prelungirea dreptului de ședere temporară în România cel puțin salariul mediu brut pe economie. Angajatorii vor avea obligația asigurării pentru aceștia doar a salariului minim și vor plăti, totodată, taxe reduse la angajarea altora.

viewscnt
Afla mai multe despre
restaurante
angajati
non ue
criza