Jurilovca încearcă să atragă tot mai mulți turiști

 Jurilovca încearcă să atragă tot mai mulți turiști
scris 1 iul 2024

Comuna tulceană Jurilovca, din Rezervația Biosferei Delta Dunării (RBDD), încearcă să atragă tot mai mulți turiști, primăria, localnicii și firmele private oferindu-le oaspeților posibilități diverse de petrecere a timpului liber.

Astfel, autoritatea locală a anunțat că la mijlocul acestei luni, noul port de pe malul lacului Golovița va găzdui, pentru al doilea an consecutiv, un concurs de mașini modificate, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Pachete turistice false, noul tip de înșelăciune CITEȘTE ȘI Pachete turistice false, noul tip de înșelăciune
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

"Va fi un concurs de modificări auto. Vor fi probe de car-audio, concursuri de jante, de limbo. Vor fi premiate mașinile care ies din nișa normală", a declarat Dorelian George Plebea, în vârstă de 25 de ani, din comuna Ceamurlia de Jos.

Noul port din comuna Jurilovca, amenajat de primărie printr-un proiect finanțat din fonduri europene, este folosit în momentul de față ca parcare, în timp ce vechiul port, de unde turiștii pot pleca cu bărcile localnicilor spre Gura Portiței, este folosit cu precădere de pescari sau foști pescari.

"A fost minunat la Gura Portiței, în mare parte datorită naturii care e mai unspoiled în afara zonei amenajate. Nu sunt pet-uri, nu sunt mucuri de țigări, e ceva totuși nou. Condițiile de cazare sunt bune. Noile apartamente nu au apucat să se strice. Mâncarea a fost bună, dar scumpă", a declarat Mihai Roș, din Vâlcea, turist la Gura Portiței.

Începutul sezonului turistic a fost unul dificil pentru unitatea turistică aflată între Marea Neagră și complexul lagunar Razim-Sinoe.

"Debutul a fost un pic mai greoi, dar noi suntem și în plină dezvoltare și probabil și lucrul ăsta a afectat. Acum încep însă vacanțele, concediile, iar lumea a început să-și facă rezervări. Ne dublăm acum capacitatea de cazare și vrem să facem și un restaurant", a declarat reprezentantul societății care administrează satul de vacanță, Codruț Cursaru, din comuna Jurilovca.

În satul Jurilovca, localnicii îi întâmpină pe oaspeți cu diverse produse specifice zonei, numărul turiștilor fiind ridicat în special în weekenduri, atunci când și proprietarii unor puncte gastronomice locale organizează evenimente pentru oaspeți.

"Noi am deschis punctul de gastronomie locală anul trecut și l-am redeschis sezonul acesta. Oamenii apreciază conceptul și am avut un început destul de bun. Produsele noastre sunt proaspete, avem pește cumpărat de la localnici, iar un borș costă 35 de lei, un storceag 45 de lei, un caras prăjit 40-45 de lei, în funcție de gramaj, iar prețurile includ garniturile, mămăliguța, pâinea, usturoiul", a afirmat Nicoleta Ivanov, proprietara unui punct de gastronomie locală din satul Jurilovca.

La câțiva kilometri distanță, Vișina, sat aparținând comunei Jurilovca, proprietara unei gospodării, Bianca Folescu, organizează de asemenea evenimente ale cărei porți sunt deschise tuturor celor care-și anunță din timp prezența.

Ponderea Rusiei în comerțul UE a continuat să scadă CITEȘTE ȘI Ponderea Rusiei în comerțul UE a continuat să scadă

"Nu suntem conștienți de valorile pe care le deținem și de faptul că un astfel de lucru manual are o valoare foarte mare. Expoziția de anul acesta este despre broderia manuală, folosirea acesteia în accesorizarea îmbrăcămintei", a afirmat Bianca Folescu, în timpul unui eveniment organizat în parteneriat cu Patronatul Național al Femeilor din Afaceri din IMM Constanța.

Întemeiată la începutul secolului al XIX-lea de lipoveni, comuna Jurilovca a devenit la finele aceluiași secol un centru piscicol important care a decăzut la finele secolului următor, din cauza supraexploatării resurselor naturale. Aflată în apropierea sitului arheologic Argamum, primul oraș atestat documentar de pe teritoriul actual al României, localitățile din apropiere și-au conservat tradițiile care alături de peisaj constituie principalele atracții turistice. De altfel, Jurilovca este una din comunitățile din România care în urmă cu mai mulți ani a primit Premiul european de excelență pentru turism accesibil din partea Comisiei Europene.

La începutul acestui secol, comuna Jurilovca s-a remarcat din punct de vedere turistic prin evenimentele organizate de autorități, cel mai cunoscut fiind Festivalul borșului de pește care are loc la începutul toamnei, atunci când, în mod tradițional, localnicii încep pescuitul la năvod în complexul Razim-Sinoe.

viewscnt
Afla mai multe despre
jurilovca
delta dunării
turisti