Odată cu apropierea verii, turiștii vor inunda cele mai populare destinații din Europa. Datele cele mai recente arată că industria turismului s-a stabilizat după declinul grav înregistrat în perioada pandemiei de Covid-19. Însă, de cealaltă parte, turismul de masă și supraaglomerarea continuă să pună presiuni asupra comunităților locale, relatează platforma media European Newsroom.
După căderea din timpul pandemiei de Covid-19, industria turismului din întreaga Europă a continuat să accelereze în 2023 și 2024, apropiindu-se, și în unele țări, chiar depășind valorile înregistrate înainte de pandemie, scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În primul trimestru din 2024, au fost înregistrate 452,6 milioane înnoptări în structurile de primire turistică, o creștere de 7% comparativ cu primul trimestru din 2023, potrivit datelor publicate săptămâna trecută de Eurostat.
Vizitatorii străini au fost responsabili pentru aproximativ 45% din totalul înnoptărilor în primele trei luni din 2024, cu diferențe mari între țările membre. Cea mai mare pondere a turiștilor străini în înnoptările în structurile de primire turistică la începutul anului a fost înregistrată în Malta (91%), Cipru (87%), Luxemburg (82%) și Austria (78%). Urmează în ordine: Portugalia, Croația, Spania, Slovenia, Letonia și Belgia. La coada clasamentului sunt Germania, România și Polonia, unde ponderea turiștilor străini în înnoptările în structurile de primire turistică a fost de aproximativ 20%.
Denumite ironic drept state 'Club Med' în perioada crizei datoriilor suverane din urmă cu 15 ani, economiile Spaniei, Greciei și Portugaliei înregistrează acum performanțe economice cu mult superioare statelor din nord, grație revenirii turismului.
Cele trei state au fost nevoite să suporte măsuri dure de austeritate la începutul anilor 2010, impuse de partenerii din UE, care s-au grăbit să dea vina pe fiscalitatea relaxată și lipsa de competitivitate pentru problemele lor economice.
Însă, odată cu încheierea pandemiei de Covid-19, "situația s-a schimbat", spune Zsolt Darvas, economist la think tank-ul Bruegel. "Astăzi, acele țări cresc mai rapid decât media UE și nu mai sunt văzute drept oaia neagră", a adăugat Zsolt Darvas.
Cu partea însorită sus: revenirea turismului după pandemie
Turismul în cele trei țări a atins un nivel record anul trecut, după ridicarea restricțiilor de călătorie din timpul pandemiei. În plus, cele trei state beneficiază și de pe urma fondului uriaș de relansare pus la punct de UE, al cărui mix de împrumuturi și granturi, în schimbul reformelor structurale, este îndreptat în principal spre țările din sud.
PIB-ul Spaniei a crescut cu 2,5% anul trecut, economia Portugaliei a avansat cu 2,3% iar a Greciei cu două procente. Comparativ, creșterea economică înregistrată de toate cele 27 de state membre UE a fost de 0,4%, fiind trasă în jos de contracția cu 0,3% a PIB-ului Germaniei, care a fost cea mai slab performantă economie importantă a lumii în 2023.
Sectorul turistic din Italia a înregistrat în 2023 cel mai mare număr de turiști din istorie, după o creștere de 13,4% a sosirilor și una de 9,5% a înnoptărilor comparativ cu 2022, potrivit celor mai recente date venite de la Institutul național de statistică (Istat) și Ministerul Turismului. Aceste cifre sunt cu mult peste cele din 2019, anul de dinainte de pandemie.
CITEȘTE ȘI Lactalis închide fabrica din Miercurea Ciuc și concediază 95 de oameniTurismul în Slovenia a înregistrat rezultate record anul trecut, în pofida inundațiilor devastatoare care au lovit țara la începutul lunii august. Țara, cu aproximativ 2,1 milioane de locuitori, a primit 6,2 milioane de turiști, în creștere cu 5,5% comparativ cu 2022 și cu doar 0,6% mai puțini decât în 2019. Înnoptările au crescut cu 3,5% în ritm anual, până la 16,1 milioane, depășind cifrele din 2019 cu două procente.
Cu toate acestea, industria s-a confruntat cu numeroase provocări în ultimii ani, una fiind lipsa cronică de personal. În Austria, de exemplu, firma de consultanță Deloitte a examinat situația din turism împreună cu Asociația hotelierilor din Austria (OHV). Potrivit unui raport al Deloitte, costurile mari, deficitul de personal și economia slabă sunt o povară.
UE sprijină turismul în vecinătatea blocului comunitar
În Macedonia de Nord, numărul turiștilor înregistrați în perioada ianuarie-aprilie 2024 a crescut cu 15,3% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, iar numărul înnoptărilor s-a majorat cu 15,2%. Majoritatea turiștilor au venit din Turcia, Germania, Serbia, Grecia, Bulgaria, Croația și Slovenia.
Agenția pentru promovarea și sprijinirea turismului în Macedonia de Nord (APPT) lucrează în prezent la implementarea unui proiect Interreg IPA-CBC pentru cooperare transfrontalieră cu Grecia, finanțat prin Instrumentul UE de asistență pentru preaderare (IPA). Aceste fonduri sprijină țările din zona de extindere a UE.
Țara vecină, Albania, a fost vizitată de 10,1 milioane de turiști anul trecut, o creștere de 35% comparativ cu 2022, an în care țara a fost vizitată de 7,5 milioane de turiști. Trendul ascendent a continuat în primele luni din 2024, când aproximativ 974.000 de turiști străini au vizitat Albania numai în luna mai, ceea ce duce numărul total de turiști la peste 3,3 milioane în primele cinci luni ale anului.
Bulgaria și Croația: adoptarea euro este crucială pentru turism
Directorul Consiliului Național pentru Turism din Bulgaria, Polina Karastoyanova, a spus la un forum economic organizat la Sofia că pentru Bulgaria, ca destinație turistică, este important să devină parte a zonei euro. Karastoyanova a adăugat că industria turismului este unul dintre puținele sectoare din Bulgaria care are potențialul de a se dubla.
La o conferință cu privire la riscurile și provocării trecerii la euro în Croația, care a avut loc la finele lunii mai, Mislav Brkic de la Banca Națională a Croației a susținut că țările precum Croația, care a aderat la zona euro la 1 ianuarie 2023, și Bulgaria au cel mai mult de câștigat de pe urma faptului că fac parte din uniunea monetară. Brkic a spus că, prin adoptarea euro, Croația a devenit mai sigură pentru piețe, și că va exista și un impact pozitiv asupra turismului.
Turismul este o industrie importantă în economia Croației, fiind responsabil pentru aproape 20% din PIB. Potrivit datelor Eurostat, în primul trimestru din 2024, Croația s-a plasat pe locul al doilea în funcție de creșterea procentuală a numărului de înnoptări ale turiștilor străini, cu un avans de 22% comparativ cu aceiași perioadă a anului trecut.
Combaterea supraaglomerării
Chiar dacă avansul nivelului turismului în Europa oferă o perspectivă optimistă pentru economiile locale și naționale, supraaglomerarea în momentele de vârf, cum este sezonul estival, provoacă resentimente în rândul rezidenților din destinațiile turistice populare de pe continent.
Creșterea site-urilor web precum Airbnb a provocat excese precum turismul de masă, închirieri ilegale și presiuni asupra pieței locuințelor, potrivit membrilor Parlamentului European.
În orașe italiene precum Veneția, Roma și unele orașe din regiunea Toscana, rezidenții cer ca afluxul de vizitatori să fie controlat și restricționat mai bine. În încercarea de a reduce aglomerările, Veneția a introdus recent o taxă de intrare pentru vizitele de o zi.
În Spania, primarul din Palma de Mallorca, Jaime Martinez, a prezentat o serie de planuri destinate contracarării turismului de masă în centrul orașului. Cea mai importantă propunere este o interdicție cu privire la închirierea de noi spații pentru turiști, sub orice formă, a informat media locală. De asemenea, primarul a sugerat introducerea de reglementări care să limiteze închirierea de proprietăți de către străini.
În Țările de Jos, Amsterdam a înregistrat, de asemenea, o creștere a numărului de vizitatori în 2023 comparativ cu 2022. Anul trecut, 15,1 milioane de vizitatori de o zi au vizitat Amsterdam-ul, în creștere față de 13,4 milioane în 2022. Aproximativ 60% dintre vizitatori au venit din Țările de Jos, iar restul de peste hotare.
CITEȘTE ȘI Albania se transformă într-un paradis turistic al BalcanilorOrașul se așteaptă ca numărul de turiști să continue să crească. "Fluxul de vizitatori pune presiune asupra facilităților și, în special, centrul orașului este deseori mult prea aglomerat", se arată într-un comunicat emis de municipalitate.
În luna martie 2024, Consiliul UE și-a dat aprobarea finală cu privire la o reglementare care cere platformelor de închiriere să comunice municipalităților, printre altele, datele referitoare proprietarii de locuințe oferite spre închiriere. Asta va ajuta administrațiile locale să ia măsuri mai stricte dacă proprietarii nu respectă regulile. Parlamentul European a aprobat deja aceste reglementări în luna februarie 2024.
Verificarea faptelor: steaguri curcubeu pe hotelurile grecești înainte de EuroPride 2024
În perioada 21-29 iunie 2024, orașul Salonic din Grecia va găzdui EuroPride, un eveniment internațional pan-european pentru comunitatea LGBTQ+, găzduit în fiecare an de un alt oraș european. Evenimentul atrage foarte mulți turiști în orașul gazdă cu prilejul sărbătorilor. În luna aprilie, pe social media au circulat zvonuri false că Guvernul grec a emis un ordin obligatoriu pentru hotelurile din Salonic să arboreze steaguri curcubeu în avanpremiera evenimentului.
Echipa de verificare a faptelor de la Agence France-Presse (AFP) a dezmințit aceste afirmații, explicând că Ministerul Turismului din Grecia a pus la dispoziția hotelurilor orientări pentru a-și face unitățile mai prietenoase pentru comunitatea LGBTQ+ dar acesta au fost doar recomandări cu caracter voluntar.