În timp ce o delegație oficială românească încerca, zilele trecute, la Moscova, să intre în legătură cu turoperatorii ruși și să-i atragă la noi, în paralel, Corina Martin, președintele federației FAPT, lansa în același oraș programul "Litoralul pentru ruși", la prețuri de 10 euro pe noapte. Hotelierii de la mare spun, însă, că aceste tarife sunt aberant de mici și nu le pot susține, iar demersul FAPT compromite imaginea turismului românesc pe piața rusă.
În fiecare an, patronatele de la mare fac zgomot în presă atunci când lansează programul "Litoralul pentru toți", prin care românii se pot caza pe bani puțini, dar în capetele de sezon. Ceea ce nu spun ei, însă, este că programul nu mai are succes de multă vreme, de când românii au înțeles că nu-și permit să plătească nici măcar un leu în mai sau septembtie pentru o săptămână pe un litoral gol, de multe ori ploios, și unde jumătate din chioșcuri sunt închise. Așa că cei care nu-și permit, rămân acasă sau strâng cureaua și merg la mare în miezul verii, când e plin de lume și sunt șanse mult mai mari să nu plouă. De aceea, în iulie și august litoralul e aproape plin, iar prețurile sunt pe măsură, sărind de 50 de euro pe noapte chiar și în cele mai modeste hoteluri.
După ce președintele Vladimir Putin le-a interzis turoperatorilor ruși să mai trimită turiști în Turcia, mai multe țări au pus ochii pe cei peste 3 milioane de ruși care au mers anul trecut în Antalya. O delegație românească, în frunte cu Anca Nedea, președintele Autorității Naționale pentru Turism, a plecat la Moscova, întâlnindu-se cu turoperatori de acolo, în încercarea de a stabili niște legături. În paralel, Federației Asociațiilor de Promovare Turistică din România (FAPT) a propus Rusiei lansarea programului "Litoralul pentru ruși", cu prețuri de până la 10 euro/noapte în hoteluri de 4 stele, destinat tuturor turiștilor din Federația Rusă, după cum a anunțat, vineri, Corina Martin.
CITEȘTE ȘI Remus Vișan, Paravion: Marile agenții de turism românești n-au avut curajul să investească în online acum zece aniEa a explicat că programul "Litoralul pentru ruși" va avea prețuri "absolut speciale, simbolice chiar", la cazare, mai mici decât oricare cu care am fost obișnuiți până acum. Programul, a adăugat ea, este astfel gândit pentru a atrage interesul turiștilor ruși și pentru a fi cu mult sub prețurile pe care le practică acum Bulgaria. Problema este că hotelierii de la mare nu susțin programul, nu pot oferi aceste tarife mici și spun că șefa FAPT nu s-a consultat cu ei atunci când l-a lansat pe piața rusă.
Astfel, Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) a anunțat marți, într-un comunicat, că membrii săi de la mare nu au fost consultați de către FAPT înainte să lanseze așa numitul program "Litoralul pentru ruși", la prețuri promoționale, și nu pot susține aceste tarife, pe care le consideră nerealiste. Federația cere FAPT să nominalizeze unitățile de cazare care au acceptat să intre în acest program.
De asemenea, FPTR vrea să știe perioadele pentru care sunt percepute aceste tarife și dacă ele sunt valabile și în vârf de sezon, sau doar în capetele acestuia. Anunțul făcut de FAPT pe piața rusă, fără consultarea FPTR, care reprezintă și hotelierii de pe litoral, riscă să pună la îndoială seriozitatea României în relațiile externe și să compromită industria hotelieră de pe litoral, atunci când se va constata că marea majoritate a hotelurilor nu pot susține tarifele avansate de președintele FAPT, se arată în comunicatul federației.
"Exclus să putem oferi tarife de 10 euro pe noapte. «Litoralul pentru ruși» a luat modelul «Litoralului pentru toți», care de câțiva ani nu mai merge și ar trebui regândit. El a mers odată, acum 15 ani, dar între timp s-a perimat", a declarat pentru Profit.ro Nicolae Bucovală, unul dintre cei mai mari hotelieri de pe litoral și președintele patronatului Mamaia.
Bucovală a adăugat că și dacă vreun hotelier ar vrea să intre în acest program își poate permite să ofere astfel de tarifi mici fie după data de 10-15 septembrie și în perioada 5 mai - 1 iunie, când litoralul românesc este aproape gol. El a afirmat că pe acest program, admițând că un hotelier va da aceste tarife, dacă îi vin cinci turiști ruși și ține hotelul deschis pentru ei, trebuie să facă un credit bancar și să suporte cheltuielile cu utilitățile. Șeful patronatului Mamaia crede că dacă turiștii ruși vor fi duși în hotelul care nu corespund, s-ar putea ca aceștia să nu mai vină niciodată în România.
Ideea de a atrage turiști ruși în România acum, când pentru ei s-a închis piața turcă, nu este rea, spun reprezentanții FPTR, care consideră că cei peste 3 milioane de ruși care au fost anul trecut în Antalya, majoritatea la hoteluri de 5 stele all inclusive și la prețuri care depășesc 6-700 de euro de persoană pe sejur, nu fac parte din acea categorie care vânează ofertele de 10 euro pe noapte pe care, poate, și le permit anumite hoteluri de la noi, dar doar în capetele de sezon.