Hotelierii de la mare au rămas fără 60% din personal - angajații cu copii de școală și elevii care au plecat acasă pentru că a început școala

Hotelierii de la mare au rămas fără 60% din personal - angajații cu copii de școală și elevii care au plecat acasă pentru că a început școala
scris 11 sep 2019

Deși sezonul turistic pe litoral se încheie, oficial, pe 1 octombrie, multe hoteluri au fost nevoite să închidă încă din prima săptămână din septembrie, fiind lovite din două părți de începerea școlii - au rămas și fără o parte dintre angajați, și fără o parte dintre clienți. Circa 20% dintre cei care lucrează peste vară în hotelurile și restaurantele de la mare sunt elevi, care s-au întors acasă odată cu începerea școlii, iar cel puțin 40% din personal sunt părinți cu copii la școală, care s-au întors și ei acasă odată cu începerea școlii.

Din lipsă de personal, hotelierii au fost nevoiți, în ultimii ani, să apeleze la elevi de liceu, în general din clasele a X-a și a XI-a, care lucrează, conform legii, șase ore pe zi, dar pentru care plătesc taxe ca și cum ar fi muncit opt ore.

Urmărește-ne și pe Google News

Studenții care veneau, cu ani în urmă, să muncească peste vară pe litoral au fost înlocuiți cu elevi, pentru că studenții nu mai vor să muncească în hoteluri și restaurante, spune pentru Profit.ro Dragoș Răducan, prim-vicepreședintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR). "Nu mai vin să lucreze la mare studenții pentru că au alte oportunități, pot pleca să lucreze temporar în afara țării sau se pot angaja în țară pe posturi conform specializării pentru care se pregătesc la facultate", adaugă acesta.

Un elev câștigă la mare, în medie, 1.600 - 1.700 de lei pe lună, plus cazare și masă.

Odată cu începerea noului an școlar, hotelierii s-au văzut puși în situația de a pierde angajații elevi, care reprezintă, potrivit datelor FPTR, în jur de 20% din totalul personalului din hotelurile și restaurantele de la mare. Aceștia au plecat acasă în prima săptămână din septembrie, pentru a se pregăti de începerea școlii și a avea câteva zile de odihnă înainte.

"Chiar dacă mulți dintre ei erau la clase de turism, onorabilii din minister nu s-au gândit să facă o altă programă școlară pentru ei, astfel încât să poată să muncească atât cât durează sezonul", mai spune Răducan.

Patronate: Tarifele mici din extrasezon și voucherele de vacanță spulberă afacerile celor cu \ CITEȘTE ȘI Patronate: Tarifele mici din extrasezon și voucherele de vacanță spulberă afacerile celor cu "chei de la marginea drumului" de pe litoral

O altă categorie de personal, mai numeroasă decât elevii, o reprezintă angajații care au copii de vârstă școlară și care și ei au plecat mai devreme acasă pentru a-și pregăti copiii de începerea școlii.

Faptul că școala a început în 9 septembrie și nu ceva mai târziu, cum au cerut patronatele din turism, lovește și din altă parte turismul de pe litoral, pentru că o parte importantă dintre clienții hotelurilor sunt familiile cu copii, care nu mai pot veni la mare, deși vremea e încă frumoasă și prețurile foarte mici în septembrie.

"Așa că pe litoral, deși e vremea e încă frumoasă, s-a creat un deficit atât de forță de muncă, cât și de turiști, iar cele două situații cumulate au făcut ca multe hoteluri să se închidă mai devreme. Mulți dintre turiștii care continuă să vină la mare preferă acum all inclusive-ul, pentru că din experiența anilor anteriori, după ce s-a terminat vacanța și începe extrasezonul, nu mai au unde mânca, pentru că restaurantele independente, barurile și tonetele se închid", adaugă Dragoș Răducan.

În prezent pe litoral se află, potrivit FPTR, aproximativ 20.000 de turiști atrași de tarifele mici din această perioadă, atrași de tarifele mici care pornesc de la 55 de lei pe zi, cu mic dejun inclus.

viewscnt
Afla mai multe despre
litoral
turisti
angajati
elevi