Grecia va folosi veniturile din turism pentru a subvenționa în continuare facturile la electricitate

Grecia va folosi veniturile din turism pentru a subvenționa în continuare facturile la electricitate
scris 5 sep 2022

Grecia intenționează să utilizeze profiturile peste așteptări generate în acest an de sectorul turismului, cea mai importantă sursă de venituri pentru Grecia, pentru a putea subvenționa în continuare facturile la electricitate, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului de la Atena, Giannis Oikonomou, transmite Reuters.

Potrivit sursei citate, în acest an veniturile din sectorul turismului ar urma să depășească performanțele record înregistrate în anul 2019, fiind prognozate să treacă de 18,2 miliarde de euro, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Un mare șahist maghiar, \ CITEȘTE ȘI VIDEO Un mare șahist maghiar, "comoară a Ungariei", va reprezenta România în competițiile internaționale
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Aceste venituri ar urma să ajute Grecia să finanțeze o parte din subvențiile pe care le-a oferit gospodăriilor și firmelor începând încă din 2021, în ideea de a reduce povara creată de explozia prețurilor la energie apărută după ce Rusia a redus livrările de gaze spre Europa.

O parte importantă a gospodăriilor din Grecia utilizează energia electrică în locul de păcură pentru a-și încălzi locuințele în timpul lunilor de iarnă, iar creșterea prețurilor în ultimele luni a creat dificultăți pentru gospodăriile din Grecia.

"Există un spațiu fiscal suplimentar grație unei execuții bugetare bune și a creșterii solide, în pofida crizei energetice. Desigur, performanțele impresionante înregistrate de sectorul turismului au ajutat și ele în mod semnificativ", a spus Giannis Oikonomou.

Anterior, ministrul elen al Finanțelor, Christos Staikouras a spus și el că autoritățile de la Atena vor cheltui peste 10 miliarde de euro, față de ținta inițială de 8,5 miliarde de euro, pentru a proteja consumatorii de creșterea prețurilor la gaze și electricitate în acest an. Cu toate acestea, Staikouras a tras un semnal de alarmă cu privire la riscul ca cheltuielile suplimentare să submineze țintele fiscale ale Greciei, inclusiv cu privire la un deficit bugetar primar de 2% din PIB în acest an. "Ar trebui să fim foarte atenți cu privire la atingerea țintelor fiscale pentru că piețele financiare iau în serios aceste ținte", a spus Christos Staikouras pentru un post de radio.

Pe lângă subvenții, Grecia a introdus un plafon asupra plăților către producătorii de electricitate, care să reflecte costurile lor reale de producție, ceea ce a împiedicat practic încărcarea facturilor la electricitate, iar sumele strânse de această schemă sunt direcționate spre finanțarea subvențiilor.

Potrivit unui document consultat de Reuters, miniștrii europeni ai Energiei urmează să discute luni opțiunile pentru a ține sub control creșterea prețurilor la energie, inclusiv plafonarea prețului gazelor și linii de credit în regim de urgență pentru participanții de pe piața energetică.

Turismul este responsabil pentru 20% din Produsul Intern Brut al Greciei și totodată pentru unul din cinci locuri de muncă. În 2019, Grecia a înregistrat un număr record de 32 de milioane de vizitatori, care au generat venituri de aproximativ 18 miliarde de euro. 2020 a fost cel mai slab an din istorie, în condițiile în care pandemia de COVID a paralizat călătoriile la nivel global, însă între timp sectorul și-a revenit. 

viewscnt
Afla mai multe despre
grecia
turism