FOTO Un "oraș roman complet" descoperit în Egipt

FOTO Un "oraș roman complet" descoperit în Egipt
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 ian 2023

Egiptul a anunțat descoperirea la Luxor, Teba faraonilor în sud, vestigiile "unui oraș roman complet" datând din primele secole după Hristos, potrivit AFP.

Este vorba, potrivit Ministerului Antichităților, de "un oraș rezidențial complet" din secolele II și III, descoperit "pe malul de est al Nilului, în apropiere de Templul din Luxor", la aproximativ 500 de km sud de Cairo, scrie News.ro

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Pastila de HR - Codruța Ilie, HR Director Clinicile Dr. Leahu: E nevoie de o legătură mult mai puternică între angajați și angajator în toate domeniile. Domeniul medical este binecuvântat CITEȘTE ȘI VIDEO Pastila de HR - Codruța Ilie, HR Director Clinicile Dr. Leahu: E nevoie de o legătură mult mai puternică între angajați și angajator în toate domeniile. Domeniul medical este binecuvântat

În această "prelungire a Tebei antice", au fost deja dezgropate "ateliere metalurgice" cu multe unelte și "monede romane din cupru și bronz", explică Mostafa Waziri, cel mai înalt oficial al Consiliului Suprem al Antichităților: „Și săpăturile continuă".

FOTO Un

Deja în 2021, o misiune arheologică egipteană descoperise "cel mai mare oraș antic al Egiptului", datând de mai bine de 3.000 de ani, pe malul de vest al Luxorului unde se află celebrele văi ale regilor și reginelor.

Egiptul a scos la iveală mai multe descoperiri majore în ultimele luni, în principal în necropola din Saqqara, la sud de Cairo, dar și, în ianuarie, la Luxor, cea a unui mormânt al unei soții regale din dinastia a XVIII-a, cea a lui Akhenaton și Tutankhamon, datând din acum 3.500 de ani.

FOTO Un

Pentru unii experți, aceste anunțuri au o semnificație politică și economică mai mult decât una științifică.

Pentru că țara de 104 milioane de locuitori aflată în criză economică gravă mizează pe turism pentru a-și redresa finanțele: guvernul vizează 30 de milioane de turiști pe an până în 2028, față de 13 milioane înainte de Covid-19.

Pentru a revitaliza acest sector, în declin de la Primăvara Arabă din 2011, în care lucrează două milioane de oameni și care generează peste 10% din PIB, Cairo promite de mai multe luni deschiderea iminentă a „Marele Muzeu Egiptean”, aproape de platoul Giza.

Mulți au prezis acest lucru în 2022, pentru bicentenarul descifrării Pietrei din Rosetta de către francezul Jean-François Champollion și centenarul descoperirii mormântului faraonului-copil Tutankhamon.

FOTO Un
viewscnt
Afla mai multe despre
egipt
oras roman