Aproape 890.000 de români au vizitat anul trecut Turcia, mai mulți decât înainte de începerea pandemiei COVID. Turiștii sunt atrași în principal cu sejururi în Antalya și city-break-uri în Istanbul, dar Turcia avansează și destinații nu la fel de familiare turiștilor români, precum tururi istorice în Izmir, Efes, Manisa, Ușak și Kütahya.
“Tururile istorice fac legături între trecut și viitor și sunt destinate celor interesați să vadă diferențele între religii și să experimenteze gusturile mâncărurilor tradiționale, în case vechi”, spune ghidul Aylin Szilagyi.
Un astfel de tur pornește din Izmir, în prezent al treilea mare oraș al Turciei (după Istanbul și Ankara), vizitat anul trecut de aproape 1,5 milioane de persoane.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Orașul construit pe vatra vechii cetăți grecești Smyrna este unul dintre cele mai vechi din Turcia, locuit continuu timp de peste 8.000 de ani, dar reprezintă și una dintre cele mai avansate civilizații ale acelor vremuri, alături de vechea Troia din Anatolia de Vest.
La 70 de kilometri se află orașul antic Efes, construit în jurul Templului Zeiței Artemis, una dintre cele 7 minuni ale lumii antice.
Situl arheologic actual cuprinde vestigii importante din perioada elenistică și romană: Biblioteca lui Celsus - una dintre cele mai mari din lume în perioada respectivă,
teatrul – cel mai mare din Turcia de astăzi,
Templul lui Hadrian,
Poarta Agora și străzile din marmură, ca și din epoca bizantină (biserici).
CITEȘTE ȘI Hotelierii din Poiana Brașov pun condiții pentru organizarea unei a doua ediții Massif. În perioada festivalului, gradul de ocupare a fost de 35%, iar încasările restaurantelor au fost de aproximativ un sfert din media unui weekend de februariePentru creștini, Efesul are și alte semnificații: doi dintre apostoli, Pavel și Ioan, au fost prezenți aici pentru o vreme, Evanghelia după Ioan a fost scrisă tot la Efes, ca și o primă variantă a Crezului. De asemenea, în imediata apropiere a orașului se află locul în care ar fi fost îngropată Fecioara Maria.
Turul continuă cu un alt oraș antic, Manisa, sau Magnesia (orașul prinților otomani), și Sardis, capitala fostului regat al Lidiei, locul în care au fost bătute primele monede din lume și cunoscut, de asemenea, pentru Templul lui Artemis, unul dintre cele mai mari temple ionice din lume.
Mai departe pe Drumul Regelui, care lega regiunea Egee de Mesopotamia, prin comerț și cultură, găsim un alt oraș cu o istorie de peste 6.000 de ani, Ușak, și în apropiere vechea localitatea elenă Blaundus, construită pe un deal înconjurat de văi adânci și abrupte de macedonienii ajunși aici în urma campaniilor lui Alexandru cel Mare.
Turul promovat de GoTürkiye, platforma națională de informații turistice, se încheie în regiunea Kütahya, cunoscută pentru apele sale termale, ceramica produsă local și orașul antic Aizanoi, unde printre atracții se numără Templul lui Zeus, cel mai bine conservat de acest gen din Anatolia, și prima bursă de mărfuri din lume.
Programul are și o componentă gastronomică, evidențiată prin condimentele și mâncărurile specifice fiecărei zone în parte: legumele, uleiul de măsline, ierburile proaspete, peștele și mâncarea de stradă domină în mare măsură bucătăria locală din İzmir, kebabul Manisa din regiunea cu același nume sau tarhanaua specifică zonei Ușak.
CITEȘTE ȘI Hotelurile „all inclusive” din Rusia vor fi obligate să ofere alcool nelimitat oaspețilorAnul trecut, peste 51 de milioane de turiști au vizitat Turcia, cifra plasând această țară în topul celor mai mari trei piețe de turism din lume. Veniturile din turism, la nivel național, au atins în 2022 un nivel record, de 46,3 miliarde de dolari.
Datele statistice privind prezența românilor în Turcia indică pentru anul trecut un număr de 886.555 de turiști, mult superior celui din 2021 (496.178) și 2020 (269.076), când turismul a fost afectat masiv de pandemia COVID. În ultimul an prepandemic, 2019, circa 760.000 de români au vizitat Turcia.