Unul dintre cei mai mari hotelieri din România, Radu Enache, proprietarul lanțului Continental, nu renunță la planurile de investiții, deși încasările i-au scăzut cu 68% în acest an, influențate negativ de pandemia de Covid-19. Omul de afaceri și-a propus să investească în următorii patru ani în jur de 40 de milioane de euro în deschiderea a două hoteluri, la Iași și la Brașov, și în rebranduirea celor patru hoteluri pe care le deține sub numele Ibis, acestea urmând să fie transformate în My Continental și Forum. Continental Hotels și grupul francez Accor au decis de comun acord să încheie, după 20 de ani, acordul de management semnat în urmă cu 20 ani. În conformitate cu acest acord, începând cu 1 iulie 2020, patru hoteluri din proprietatea Continental Hotels nu mai operează sub brandul Ibis, respectiv Ibis Gara de Nord, Ibis Parlament, Ibis Constanța și Ibis Sibiu.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Gradul de ocupare a hotelurilor deținute de Radu Enache a scăzut în această perioadă la sub 40%, față de 75-80% anul trecut. Totodată, încasările hotelurilor s-au diminuat cu 68%, fiind puternic influențate și de faptul că interioarele restaurantelor continuă să rămână închise. Doar această măsură "neinspirată" luată de Guvern, spune omul de afaceri, l-a costat o scădere a încasărilor cu 30%. Pe fondul acestei crize, lanțul hotelier a trebuit să renunțe la 538 de salariați.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Dacă ar fi să ne luăm după zicerea că <<orice situație de impas poate să-ți inducă idei pe care să pariezi", noi pariem pe dezvoltare. Am indisponibilizat 760 de camere, pe care le rebranduim (My Continental și Forum), și sperăm să obținem autorizația de construcție, pe care o aștepăm de 16 luni, pentru un hotel Forum de 150 camere la Brașov. Dupa aprobarea PUZ-ului, începem proiectarea și la un complex hotelier din Iași, cu circa 220 camere", spune Radu Enache pentru Profit.ro, care estimează investițiile în cele două hoteluri la circa 34 de milioane de euro. El crede că ambele vor urma să fie funcționale în cel mult patru ani.
În ceea ce privește criza din turism generată de pandemia de Covid-19 și măsurile pe care le-a luat Guvernul, Enache crede că, prin prisma procedurilor implementate, urmărite și aplicate, a cheltuielilor însemnate făcute și susținute de hotelieri pentru protejarea turiștilor, aceștia ar fi meritat încredere, susținere și deschidere din partea autorităților.
Hotelurile sunt o oază de siguranță, educație și urmărire aproape instantanee a procedurilor legale. La urma urmelor, un fel de <<spital>> fără tratament, în care fiecare detaliu legat de cazare și servire este atent monitorizat și asupra căruia se intervine aproape instantaneu pentru a se corecta. Și atunci, de ce acest tratament: izolare (în sensul mobilității clienților), restricție (restaurație) și niciun ajutor constructiv. În ciuda lozincii <<Turismul este un domeniu de interes național>>, atenția asupra lui este aproape ZERO. Guvernanții uită că HORECA <<angajează>>, pe verticală și orizontală, două persoane din zece la nivel național", a explicat Enache.
Continental Hotels a fost fondat în urmă cu 30 de ani și include brandurile proprii Grand Hotel Continental (5 stele), Continental Forum (4 stele), Continental (3 stele), Hello Hotels (2 stele), MyContinental (3 stele) precum și cele de food & beverage: Concerto Restaurant, Balkan Bistro, Bistro Continental, Mondo Restaurant, Victoria Club, Tekaffe, Cofetăria Continental. Lanțul este prezent cu hoteluri în București, Arad, Oradea, Sibiu, Constanța, Târgu Mureș, Drobeta Turnu Severin și Suceava, totalizând peste 1860 de camere în 12 unități hoteliere.