Antreprenorul Ionuț Nedea, fondatorul agenției de turism Litoralulromanesc.ro, afacere pe care a vândut-o recent către zallas Group, parte a grupului polonez Wirtualna Polska Holding, pentru o sumă ce trece de 21 milioane de euro, continuă investițiile în turism, având în acest moment discuții pentru achiziția unei clădiri istorice din București, pe care vrea să o transforme în hotel boutique de 5 stele.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
“Nu cred că voi mai face investiții în zona de turism de litoral, dar în zona de turism în general, în România, cel mai probabil voi mai face. Mă interesează Bucureștiul în momentul de față și chiar suntem într-o discuție pentru o achiziție a unei clădiri istorice în București.
Este un proiect care se va transforma într-un hotel de cinci stele. Ne aflăm încă într-o fază de negociere, deci achiziția nu a fost finalizată, nu este certă. În următoarele două luni cu siguranță vom avea ceva mai concret.
Clădirea este un monument istoric, se află acum în curs de restaurare, are toate autorizațiile, este un proiect frumos, cu istorie, de anvergură”, spune, pentru Profit.ro, Ionuț Nedea.
Antreprenorul estimează că, dacă achiziția se va finaliza în următoarele două luni, inaugurarea hotelul ar avea loc la finalul anului 2025.
“Suntem în discuții foarte avansate. Avem demarat și un proces de due diligence, pentru că, evident, trebuie verificate și aspecte juridice. Fiind o clădire istorică, trebuie să ne asigurăm că nu există niciun fel de probleme și din punct de vedere al structurii.
Iarăși avem demarat un proces de verificare, dar în ceea ce privește oferta financiară suntem la 95%, deci, aproape de final”, afirmă acesta.
Ionuț Nedea mai afirmă și că noul hotel “va fi un proiect probabil de peste 7 milioane de euro”.
“Asta este o zonă în care mă interesează să investesc. Este o investiție de tip plasament, cu randament destul de bun, așteptarea e să existe un randament între 10 și 12%”, subliniază el.
CITEȘTE ȘI FOTO CONFIRMARE Marian Alecu a reluat investițiile în hoteluri, lansând la kilometrul zero al Bucureștiului una din cele mai luxoase unități boutique, cu fântână de peste 100 de ani. Primul client a fost un ministru germanDe altfel, adaugă el, Bucureștiul “stă foarte bine pe segmentul de leisure în ultima vreme și nu este important neapărat unde se află acum, ci unde poate ajunge”.
Ionuț Nedea consideră că Bucureștiul are un potențial de creștere foarte bun, mai ales pe zona de lux, pe hoteluri de cinci stele.
“Suntem încă cumva la început, avem foarte puține hoteluri de cinci stele în în București, cu adevărat de cinci stele, și atunci, există un potențial de creștere foarte mare. Dacă ne uităm la alte capitale europene, ne dăm seama că suntem foarte în urmă. În momentul de față, în București, sunt 18 hoteluri de cinci stele, dar în realitate sunt sub 10 care pot fi cu adevărat considerate hoteluri de 5 stele, atât în ceea ce privește dotările, cât și serviciile, iar prețurile în continuare sunt mici.
În capitalele mari europene nu mai găsești camere de 5 stele, camere normale, sub 500 euro standard, iar în București încă le mai găsești la 200 de euro. Și există un potențial foarte mare în zona asta. Diferența de preț în momentul de față este uriaș, adică noi ne vindem la mai mult de 60% sub prețul din capitalele mari europene. Și atunci, evident că este un un potențial foarte bun de creștere”, mai spune antreprenorul.
CITEȘTE ȘI FOTO Aro-Palace Brașov, celebrul hotel proiectat de nepotul lui Ion Creangă, intră în familia gigantului HyattHotelul se va adresa în principal turiștilor străini, atât segmentului de corporate, cât și celui de leisure.
“Este un hotel mic, dar cred că pentru București este o soluție foarte bună să avem hoteluri mai mici, dar cu standarde foarte ridicate”, precizează acesta.
Pe lângă turism, Ionuț Nedea își concentrează investițiile și în zona de tehnologie.
“Sunt implicat în două companii de software și vreau să investesc în această zonă de tehnologie. Cred că va crește acest sector foarte mult. Există potențial foarte mare de creștere în acest domeniu”, mai spune el.
Ionuț Nedea a fondat în urmă cu 20 de ani agenția de turism Litoralulromanesc.ro, cel mai mare retailer de vacanțe în stațiunile de la Marea Neagră atât ca număr de turiști, cât și ca cifra de afaceri, cu un un portofoliu de peste 500 de unități de cazare în care, în 2023, turiștii au făcut rezervări cu o valoare totală care depășește 45 milioane de euro.
El mai este acționar, alături de sora sa, Anca Nedea, și în cadrul hotelului Opal din stațiunea Cap Aurora. De asemenea, Ionuț Nedea mai deține și brandul Amelie (apartamente în regim hotelier) din Mamaia.