Hotelierii din Cluj-Napoca au dublat deja sau chiar triplat tarifele pentru perioada 4-7 august, când se va desfășura la Cluj a doua ediție a festivalului Untold, unde sunt așteptate peste 300.000 de persoane. Dacă două nopți la un hotel de patru stele din oraș se vând, în orice altă perioadă din august 2016, cu 400-700 de lei, tarifele urcă la 800-2.000 de lei în timpul festivalului.
La multe dintre hoteluri, cei care sună la recepție află că nu mai există camere disponibile pentru acele zile, dar surse din piață susțin că hotelierii au blocat vânzările și așteaptă să se apropie perioada festivalului, ca să poată vinde cât mai scump. Pentru rezervări, angajații de la recepțiile multor hoteluri spun deja că pentru a putea rezerva o cameră, clienții trebuie să le trimită un email și să aștepte o confirmare și o ofertă de preț din partea hotelului.
"Am fost și eu sunat de către Bogdan Buta, directorul echipei de organizare a festivalului, spunându-mi că în Cluj ar fi o problemă cu tarifele hoteliere în perioada festivalului, deoarece hotelierii au mărit de trei ori tarifele", a declarat pentru Profit.ro Călin Ile, vicepreședintele Federației Industriei Hoteliere din România (FIHR).
28 noiembrie - Profit Financial.forum
La Ramada Cluj (4 stele), de exemplu, o cameră dublă pentru două nopți în perioada 11-13 august, deci fix la o săptămână după festival, costă 661 de lei, potrivit booking.com. În intervalul 4-6 august, însă, tot pentru două nopți, recepționera spune că pentru o ofertă are nevoie de o solicitare în scris, iar răspunsul va veni cât de curând. Pe booking.com, însă, mai sunt camere libere la Ramada, dar tariful pentru două nopți de cazare în perioada festivalului ajunge la 2.000 de lei.
"Este o solicitare foarte mare de camere pentru Untold și așa am decis că este mai bine, să primim solicitările în scris, pentru a urmări atât ofertele, cât și rezervările", a spus anhajata de la recepția Ramada. Întrebată cât ar costa, totuși, două nopți în acea perioadă, ea a spus că o cameră standard, în regim dublu, va avea prețul de 177 de euro pe noapte, adică de două ori și jumătate mai mult decât tariful perceput o săptămână mai târziu.
Cei care vor o cameră dublă la hotelul de patru stele Beyfin la o săptămână după festival vor trebui să plătească 581 de lei pentru două nopți, potrivit Booking.com. Tarifele se măresc de trei ori pe timpul Untold, ajungând la peste 200 de euro pe noapte, respectiv 400 de euro pe două nopți (1.760 de lei). "E cerere foarte mare și de aceea am mărit tarifele. Dar o să vă rog să ne trimiteți un email pentru rezervare", a spus recepționera. Se poate face, însă, rezervare direct, pe booking.com, dar pentru asta vor trebui plătiți 1.500 de lei pentru două nopți în perioada 4-6 august.
Grand Hotel Napoca mai are locuri disponibile în perioada festivalului, însă tariful pentru două nopți, în cazul unei camere duble, ajunge la 260 de euro (1.100 de lei). O săptămână mai târziu, tariful pentru perioada 4-6 august, pe booking.com, este 377 lei, adică de aproape trei ori mai mic.
"Eu rămân la părerea că prețul este rezultanta raportului cerere - ofertă, acest raport ducând în cele din urmă la echilibru. Hotelierii, văzând cererea mare, încearcă să își maximizeze veniturile, și este, în parte, explicabil, ținând cont de penuria de astfel de evenimente de mare anvergură în țară. Ce le scapă lor, însă, este riscul imens pe care și-l asumă, împingând piața până la punctul în care riscă să devină neatractivă pentru organizarea unor evenimente pe viitor în aceeași destinație. Organizatorii au opțiunea de a muta festivalul la anul în alt oraș mai atractiv sau mai ieftin, și atunci toată povestea s-a încheiat", crede Călin Ile.
Ca exemplu similar, el spune că UEFA a făcut o recomadare hotelierilor în caietul de sarcini pentru Campionatul European 2020, organizat și în București, să nu mărească prețul mai mult de dubu, pentru că riscă să depășească limita acceptabilității.
Hotelul de cinci stele City Plaza din Cluj percepe pentru perioada 11-13 august, la o săptămână după festival, un tarif de 723 de lei pentru două nopți. Pentru perioada festivalului, însă, cei de la recepție spun că nu pot avansa un tarif și este nevoie de un email. "Superiorii mei se ocupă de aceste tarife și dacă ne trimiteți un email se vă vor răspunde ei", a spus unul dintre recepționeri.
Și la hotelurile Meridian și Melody Central din Cluj nu mai sunt camere disponibile. Nici hotelul Capitol nu mai are locuri libere, dar există o listă de așteptare dacă o parte dintre cei care au rezervat deja camere se răzgândesc și renunță la rezervare. În cazul puțin probabil al eliberării unei camere duble, aceasta costă pentru două nopți 230 de euro (1.000 lei), mai mult decât dublu față de tarifele percepute o săptămănă mai târziu.
Reprezentanții hotelului Belvedere susțin că nu mai au locuri disponibile, ca și cei de la Hampton by Hilton, unde s-a creat o listă de așteptare, iar cei care speră să se elibereze o cameră trebuie să trimită o cerere pe email.
"Majoritatea hotelurilor din Cluj și-au blocat camerele, pentru că nu se știe cum o să fie cu tarifele. Până după Revelion așteaptă să vadă care este nivelul cererii, ca să știe cât de mult să mai crească prețurile", a declarat pentru Profit.ro un hotelier din Cluj
Potrivit reprezentanților industriei hoteliere, în oraș există aproximativ 10.000 de locuri de cazare.
"Aș spune, însă, că toate acestea se întâmplă deoarece piața hotelieră din Cluj (și din București, de altfel), nu a ajuns încă la maturitate. Aș face o paralelă cu celebrul studiu făcut asupra copiilor de către psihologi, prin care la întrebarea adresată copiilor dacă își doresc acum o bomboană (pe care le-o și arată fizic) sau așteaptă 10 minute și primesc două, majoritatea aleg câștigul concret - bomboana existentă, palpabilă. Așa fac și hotelierii noștri acum, aleg câștigul imediat, și asta demonstrează că încă nu suntem o piață matură. Încă nu putem privi fenomenul în ansamblu, să vedem câștigul constant, de durată și de perspectivă lungă", spune Călin Ile de la Federația Hotelierilor.
În perioada 11-13 august 2016, pe booking.com se pot cumpăra camere la 138 de hoteluri, pensiuni și apartamente turistice din Cluj-Napoca sau din apropierea orașului. Cu o săptămână mai devreme, însă, în perioada festivalului, sunt disponibile pe portalul de rezervări doar zece structuri de cazare.
La prima ediție a Untold, desfășurată în acest an între 30 iulie și 2 august, au participat 240.000 de persoane, dintre care 15% au venit din străinătate, potrivit organizatorilor. Printre artiștii electro-dance-music care au atras publicul spre cele opt scene ale festivalului s-a numărat Armin van Buuren și David Guetta.