Întreaga industria HoReCa din România a avut anul trecut încasări estimate la 5 miliarde de euro, iar în acest an va pierde aproximativ 3 milioarde de euro, dintre care 1 miliard sunt doar pierderile hotelierilor, au calculat reprezentanții Alianței Pentru Turism (APT). Ei spun că ajutoarele de stat promise de stat ajung la 130 de milioane de euro, insuficiente pentru a compensa pierderi de peste 20 de ori mai mari.
"Cu 130 de milioane nu poți depăși o criză de 3 miliarde", spune Călin Ile, președinte al Federației Industriei Hoteliere din România, membră a Alianței pentru Turism (APT).
CITEȘTE ȘI Transformările orașului: Noua tinerețe a fabricilor vechi sau cum devin acestea spații urbane moderneDragoș Anastasiu, purtătorul de cuvânt al APT, spune că turismul - industria cel mai grav lovită de pandemie - necesită, pentru a putea continua, un parteneriat cu statul și un ajutor urgent din partea acestuia.
"Dincolo de propuneri și promisiuni de ajutor din partea Guvernului, încă nu s-a întâmplat nimic. Restaurantele sunt închise la interior și ne așteptăm să nu mai poată funcționa nici terasele de la jumătatea lunii noiembrie. Industria hotelieră funcționează acum la sub 10% din capacitate în acest moment. Ne așteptăm ca unii hotelieri să închidă, cel puțin temporar", a afirmat Anastasiu.
Din punctul lui de vedere, situația este dramatică, iar dacă nu se iau măsuri urgente, lucrurile vor intra pe făgașul "scapă cine poate"
Potrivit lui Ile, circa 70-80% din hoteluri nu au niciun motiv să rămână deschise în următoarele luni. "Veți vedea hoteluri la vânzare, închise sau în faliment", a mai spus el.
Dragoș Anastasiu crede că dacă măsurile de sprijin vor veni anul viitor, va fi prea târziu pentru multe companii și doar o parte dintre cei care azi funcționează vor mai supraviețui.