Calcule sumbre: Industria HoReCa va pierde 3 miliarde euro. Hoteluri la vânzare, închise sau în faliment. Lucrurile vor intra pe făgașul "scapă cine poate!"

Calcule sumbre: Industria HoReCa va pierde 3 miliarde euro. Hoteluri la vânzare, închise sau în faliment. Lucrurile vor intra pe făgașul "scapă cine poate!"
Liviu Iancu
Liviu Iancu
scris 9 nov 2020

Întreaga industria HoReCa din România a avut anul trecut încasări estimate la 5 miliarde de euro, iar în acest an va pierde aproximativ 3 milioarde de euro, dintre care 1 miliard sunt doar pierderile hotelierilor, au calculat reprezentanții Alianței Pentru Turism (APT). Ei spun că ajutoarele de stat promise de stat ajung la 130 de milioane de euro, insuficiente pentru a compensa pierderi de peste 20 de ori mai mari.

Țesăturile spectaculoase care te fac să călătorești în jurul lumii CITEȘTE ȘI Țesăturile spectaculoase care te fac să călătorești în jurul lumii
Urmărește-ne și pe Google News

"Cu 130 de milioane nu poți depăși o criză de 3 miliarde", spune Călin Ile, președinte al Federației Industriei Hoteliere din România, membră a Alianței pentru Turism (APT).

Transformările orașului: Noua tinerețe a fabricilor vechi sau cum devin acestea spații urbane moderne CITEȘTE ȘI Transformările orașului: Noua tinerețe a fabricilor vechi sau cum devin acestea spații urbane moderne

Dragoș Anastasiu, purtătorul de cuvânt al APT, spune că turismul - industria cel mai grav lovită de pandemie - necesită, pentru a putea continua, un parteneriat cu statul și un ajutor urgent din partea acestuia.

CITEȘTE ȘI Avantaj Client 8.087 euro TVA inclus pentru Sprinter 314 CDI Furgon, 11 mc, cu tracțiune față. Îndreaptă-te spre reușită!

"Dincolo de propuneri și promisiuni de ajutor din partea Guvernului, încă nu s-a întâmplat nimic. Restaurantele sunt închise la interior și ne așteptăm să nu mai poată funcționa nici terasele de la jumătatea lunii noiembrie. Industria hotelieră funcționează acum la sub 10% din capacitate în acest moment. Ne așteptăm ca unii hotelieri să închidă, cel puțin temporar", a afirmat Anastasiu.

Din punctul lui de vedere, situația este dramatică, iar dacă nu se iau măsuri urgente, lucrurile vor intra pe făgașul "scapă cine poate"

Potrivit lui Ile, circa 70-80% din hoteluri nu au niciun motiv să rămână deschise în următoarele luni. "Veți vedea hoteluri la vânzare, închise sau în faliment", a mai spus el.

Dragoș Anastasiu crede că dacă măsurile de sprijin vor veni anul viitor, va fi prea târziu pentru multe companii și doar o parte dintre cei care azi funcționează vor mai supraviețui.

viewscnt
Afla mai multe despre
horeca
pandemie
criza