Bacșișul în hoteluri și restaurante: Unii au zero lei, alții trec de 1.000 de euro lunar

Bacșișul în hoteluri și restaurante: Unii au zero lei, alții trec de 1.000 de euro lunar
Liviu Iancu
Liviu Iancu
scris 28 aug 2019

Bacșișul primit de la clienți de angajații din industria HoReCa variază între 0 lei pe lună, în cazul unor hoteluri sau restaurante în care tips-ul le revine patronilor, iar angajații au venituri fixe mai mari, care acoperă diferența, și 4.700 de lei pe lună, însă media bacșișului lunar primit de un angajat în domeniu este de 1.000 de lei, potrivit unui sondaj la care au participat 4.000 de persoane, realizat de OLX și transmis Profit.ro de către Federația Industriei Hoteliere din România (FIHR).

Angajații din industria ospitalității care au răspuns la chestionar au venituri fixe lunare care variază între 1.300 de lei net și 5.170 de lei net pe lună, cu o valoare mediană de 2.000 de lei net pe lună, spune pentru Profit.ro Călin Ile, președintele FIHR.

Urmărește-ne și pe Google News

În ceea ce privește partea variabilă, formată, în principal, din recompensele financiare oferite de către clienți după ce aceștia evaluează calitatea serviciilor prestate de angajații din HoReCa, aceasta variază între 0 lei (veniturile din bacșiș revin proprietarilor restaurantelor/ hotelurilor, iar angajații au venituri fixe mai mari, care acoperă diferența) și 1.000 de euro pe lună (circa 4.700 de lei net), cu o valoare mediană de 1.000 de lei pe lună.

Datele rezultate în urma cercetării dedicate industriei HoReCa sunt, de altfel, în oglindă cu informațiile oficiale, de la Institutul Național de Statistică (INS). Astfel, potrivit datelor INS, în luna mai 2019 câștigul salarial mediu (componenta fixă + cea variabilă) din sectorul ”hoteluri și restaurante” a fost de 1.794 de lei net pe lună. Spre comparație, salariul minim pe economie în 2018 are o valoare netă de 1.263 de lei net pe lună.

La sondaj au participat aproximativ 4.000 de respondenți, dintre care circa 1.000 au avut o experiență de muncă sezonieră în domeniul hotelurilor și restaurantelor. Structura pe vârste a respondenților arată că majoritatea au vârste cuprinse între 18 și 24 de ani (24% din totalul celor circa 4.000 de respondenți) sau între 45 și 54 de ani (25% dintre respondenți). Distribuția pe regiuni geografice arată că cei mai mulți respondenți provin din regiunile Moldova (24%), Transilvania (19%), București-Ilfov (16%) și Muntenia (15%).

ULTIMA ORĂ Fiscalizarea bacșișului în restaurante și baruri CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Fiscalizarea bacșișului în restaurante și baruri

Din totalul celor peste 4.000 de respondenți ai sondajului, doar 22% dintre aceștia au spus că au avut o experiență profesională temporară în domeniul hotelurilor și restaurantelor. Totuși, aproape opt din zece (78%) dintre utilizatori au spus că dacă ar putea, ar repeta experiența în domeniul HoReCa, în timp ce 22% dintre aceștia nu și-ar dori să mai aibă de-a face cu această industrie. Printre cel mai frecvent întâlnite motive pentru care foștii angajați din HoReCa nu s-ar angaja din nou în acest sector se află: dorința de a sta aproape de familie, nevoia de a avea un loc de muncă stabil pe o perioadă mai lungă de timp, vârsta prea înaintată pentru a mai avea un loc de muncă în acest domeniu, dorința de a profesa în domeniul studiat, veniturile prea mici obținute ca angajați în HoReCa, prin comparație cu munca depusă, precum și programul de lucru care necesită ore suplimentare și condițiile improprii de cazare. Pe lângă acestea, unii dintre respondenții sondajului au subliniat și faptul că, în domeniul HoReCa, oportunitățile de avansare în carieră sunt limitate.

Potrivit rezultatelor sondajului, un procent de 18% dintre respondenți lucrează în prezent pe un loc de muncă sezonier în domeniul hotelurilor și al restaurantelor, iar cei mai mulți dintre aceștia au ocupațiile de ospătar (28%), bucătar (14%), ajutor de bucătar (11%), barman (9%), recepționer (6%) și livrator (6%). La categoria „Altele”, completată de 19% dintre respondenți, aceștia au menționat că ocupă în prezent funcțiile de: agent de turism, paznic de noapte la pensiune, grădinar, instalator, administrator pensiune, director restaurant, muncitor în construcții și lăcătuș.

În ceea ce privește locul în care lucrează respondenții sondajului care au un loc de muncă sezonier în industria ospitalității, rezultatele cercetării arată că aproape două treimi (65%) lucrează în alte orașe turistice, pe când unu din cinci (21%) este angajat la un hotel sau la un restaurant de la mare, iar 14% lucrează la munte. Cel mai frecvent întâlnite orașe turistice în care aceștia lucrează în prezent sunt București, Constanța, Brașov, Iași și Timișoara. În plus, aproximativ jumătate (54%) dintre cei  care au răspuns la chestionar și care sunt angajați în prezent în domeniul HoReCa au cazarea asigurată de către angajator, mai arată rezultatele sondajului.

viewscnt
Afla mai multe despre
bacsis
horeca