Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) salută inițiativa înființării Ministerului Turismului în noul Guvern, după ce ani de zile domeniul a fost plimbat de la un minister la altul, fără să i se dea importanța cuvenită în economia națională. Asociația speră ca industria turismului să ajungă în viitor la 6% din PIB, față de 1%, cât este acum.
"Așteptările patronatului de la noul minister sunt mari, pe măsura nevoii existenței sale: ne dorim un buget multianual consistent pentru promovarea destinației România în străinătate, printr-o politică de promovare coerentă. Solicităm implicarea statului pentru creșterea activității de incoming prin diverse măsuri de stimulare pentru agențiile care aduc turiști străini în țară, cu efecte directe asupra economiei naționale. Așteptam aplicarea Legii voucherelor de vacanță și în sectorul public, măsură menită să ducă la creșterea turismului intern. Ne dorim, de asemenea, reducerea TVA la 9% și pentru agențiile de turism, pentru a elimina discriminarea creată prin diminuarea cotei în cazul industriilor conexe, hotelărie și restaurante, dar și programe de dezvoltare în zonele montane și extinderea sezonului pe litoral", a declarat într-un comunicat Alin Burcea, președinte al ANAT.
ANAT a anunțat că va milita în continuare pentru adoptarea unor măsuri care să ducă la creșterea turismului la nivelul estimat de Organizația Mondială a Turismului, în cazul României de 6% din PIB.
Asociația Națională a Agenților de Turism a mai transmis că apreciază numirea lui Mircea-Titus Dobre, inițiatorul Legii impozitului forfetar, în funcția de ministru al Turismului și îi urează mult succes.