România are în prezent 2.601 de agenții de turism licențiate, potrivit datelor Autorității Naționale pentru Turism (ANT), după ce a retras pe parcursul anului trecut 1.080 de licențe în domeniu.
ANT actualizează pe site-ul propriu lista cu operatorii licențiați, scrie News.ro.
De asemenea, alte 162 de licențe sau anexe ale licențelor au fost radiate anul trecut la cererea companiilor din sector.
Agențiile de turism cărora li s-a retras licența nu mai pot desfășura activități specifice agențiilor de turism.
ANT a publicat totodată, la secțiunea ”Autorizare turism”, și lista structurilor de primire turistice cu funcțiuni de cazare clasificate, a celor cărora li s-a retras certificatul de clasificare, lista restaurantelor clasificate, care sunt stațiunile turistice atestate, pârtiile de schi omologate, precum și lista ghizilor care dețin atestat de ghid de turism.
Anul acesta, doi mari turoperatori - Genius Travel și Mareea - au intrat în insolvență, la cerere, după ce și-au anunțat clienții că nu le mai pot onora vacanțele deja plătite.
Orice agenție de turism este obligată să încheie o poliță de asigurare împotriva insolvenței sau a falimentului și să facă dovada existenței acesteia. Polițele acoperă despăgubiri de 10.000 de dolari, în cazul agențiilor de turism detailiste, fie 50.000 de dolari pentru touroperatori.
Polița de asigurare trebuie înnoită în fiecare an. Dacă o agenție de turism sau un touroperator s-ar închide, fără această asigurare, turiștii riscă să rămână fără banii plătiți pe vacanță.
Patronatele din turism vor să înființeze un fond privat de garantare în turism până în anul 2018, din care vor fi despăgubiți turiștii în cazul în care o agenție de turism intră în insolvență sau în faliment.