Firma Corali Holidays, una dintre agențiile de turism amendate de Consiliul Concurenței și care, de altfel, a primit cea mai mică amendă (1.400 de euro), protestează într-un comunicat de presă, numind demersul instituției o "investigație demnă de celebra inchiziție medievală", făcută de niște oameni la început de carieră, care vor să se afirme și care nu știu nimic despre turism.
Dumitru Luca, proprietarul companiei Corali Holidays, deținătoarea agenției de turism Corali, susține că firma sa a fost inclusă în această investigație către finalul ei, când "probabil echipa de investigatori și-a propus să își depășească targetul de amenzi" de pe urma acestui caz. El mai afirmă că unul dintre investigatori i-ar fi declarat unui coleg din turism că "am muncit doi ani la acest dosar, trebuie să îmi plătească cineva salariul". Agenția Corali a primit cea mai mică amendă, 1.400 de euro, în timp ce alte firme din turism au fost penalizate cu sute de mii de euro.
"Deși nu am fost niciodată parte a acestei piete a charterelor de avion (și am dovedit acest lucru), deși am colaborat cu echipa de investigație în ideea de a-i ajuta să înțeleagă cum funcționează această piață, am alocat timp prețios în perioada vârfului de sezon pentru a realiza fel de fel de statistici care mai de care mai aiuristice și fără rost, ne-am regăsit în raportul final ca fiind una dintre entitățile care ar fi participat la o <<practică concertată privind coordonarea politicilor comerciale în materie de preț>> pe o piață – cea a pachetelor tip charter avion – pe care practic nu am activat vreodată", a mai spus Luca.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Concurența amendează 13 agenții de turism, dar și Asociația Națională, acuzând coordonarea comportamentului pe piață pentru a nu permite scăderea tarifelor. Mare parte din companii au recunoscutPe parcursul investigației, dar mai ales citind raportul și cu ocazia audierilor în plenul Consiliului Concurenței, Dumitru Luca spune că a înțeles că "cei care au instrumentat acest caz sunt la început de carieră, dornici de afirmare, nu cunosc mai nimic despre domeniul pe care l-au investigat, sunt vadit rău intenționați și, prin gafele de exprimare și argumentare, discreditează instituția pe care o reprezintă".
Din parcurgerea întregului material – raport, dosar de investigație – rezulta indubitabil, potrivit șefului agenției, că nu există nicio probă a implicării Corali Holidays în acte sau fapte cu caracter anticoncurențial. "De aici rezultă că singura <<vină>> care îi poate aduce o astfel de sancțiune este aceea de a fi făcut parte dintr-o asociație patronală. Din aceste motive, protestăm public împotriva modului cum a decurs această investigație, demnă de celebra inchiziție medievală precum și împotriva asocierii numelui companiei Corali Holidays cu fapte anticoncurențiale pe care nu le-a întreprins vreodată și opinăm că prin astfel de acțiuni (inclusiv prin amenda aplicată Asociației) se aduc grave încălcări Constituției României prin aceea că simpla apartenență la o asociație patronală sau profesională este incriminată. Dacă, însă, te mai și implici activ în treburile asociației, represaliile sunt asigurate", crede Luca, prim-vicepreședinte al ANAT.
Corali urmează să conteste amentda conform procedurilor legale, iar pentru "gravele prejudicii de imagine aduse prin includerea în lista companiilor găsite vinovate" de încălcarea legii concurenței, va acționa "de îndată" în instanță Consiliul Concurenței, solicitând daune materiale și morale.