Terenurile fostelor fabrici Griro, Helitube sau Aversa - așteptate să intre în circuitul imobiliar

Terenurile fostelor fabrici Griro, Helitube sau Aversa - așteptate să intre în circuitul imobiliar
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 mar 2018

Suprafața totală a terenurilor tranzacționate în București la nivelul anului trecut a fost de 116 hectare, cel mai mare volum înregistrat în ultimii zece ani, iar cei mai activi cumpărători de terenuri de mari dimensiuni au fost dezvoltatorii români, o premieră a ultimului deceniu, în care investitorii străini au fost majoritari.

Valoarea de tranzacționare a acestor terenuri este estimată la 216 milioane de euro, în creștere cu 69% față de anul precedent, arată datele Cushman & Wakefield Echinox.

Urmărește-ne și pe Google News

„Ne așteptăm ca, în anul 2018, terenurile altor mari foste fabrici, precum Griro, Helitube sau Aversa, care se întind pe suprafețe de aproximativ 10 hectare fiecare, să intre în circuitul imobiliar pentru dezvoltarea unor proiecte rezidențiale, de retail sau mixte, incluzând aici și o componentă de birouri. Totodată, terenurile altor foste fabrici cu suprafețe de circa 5-6 ha, precum Ventilatorul sau Textila Dacia, sunt disponibile la vânzare și în atenția dezvoltatorilor. Astfel, pentru securizarea locațiilor cheie pentru următoarele proiecte semnificative ale Capitalei, dezvoltatorii ar putea face achiziții importante și anul acesta”, a declarat Alexandru Mitrache, Head of Land Development.

Profit.ro a anunțat la finele anului trecut că omul de afaceri canadian Michael Topolinski, care controlează fabrica de pompe Aversa din București și este implicat în proiecte imobiliare prin intermediul grupului Benevo, pregătește construcția unui ansamblu rezidențial și de birouri în imediata apropiere a centrului comercial Veranda Mall, învecinat cu platforma industrială Aversa.

În cazul producătorului de utilaje pentru industria chimică Griro, acesta îi are printre acționari pe omul de afaceri iordanian Fathi Taher și pe Nicolae Badea. Fathi Taher este unul dintre cei mai influenți oameni de afaceri din România postcomunistă, iar legăturile sale cu statul român datează de dinainte de 1989, când a fost reprezentant comercial al Kuwaitului la București. De numele său se leagă afaceri precum Școala Româno-Americană din Pipera, hotelul Marriott din capitală, asigurătorul AIG România, Kandia, fabrica Griro, platforma Electroputere Craiova sau clubul de fotbal Rapid București, precum și alte business-uri imobiliare și hoteliere.

Și suprafețe ale fabricii Helitube, producător de țevi metalice, din cartierul bucureștean Coletina, intrat în lichidare, au fost vizate din 2011 ca amplasament pentru un centru comercial.

Datele mai relevă că firme controlate de investitori români, precum ERES, DVD Residential Imobiliare, Eden Capital Development, Impact, Exigent Development sau H4L Development, au realizat tranzacții cu o valoare cumulată de 110 milioane de euro, contribuind cu aproape 51% la volumul total tranzacționat. În timp ce investitorii locali s-au concentrat în principal pe terenuri pretabile pentru proiecte rezidențiale, investitori străini precum GTC, Atenor și Globalworth și-au asigurat poziții pentru noi proiecte de birouri în nordul și vestul orașului.

Cu toate acestea, în volumul total tranzacționat, cea mai mare pondere, aproape 42%, au avut-o loturile destinate proiectelor rezidențiale situate în toate zonele orașului, cu un accent mai ridicat pe zonele de nord și vest. În total, anul trecut au fost tranzacționate 48 de hectare pentru proiecte rezidențiale în cadrul cărora pot fi construite 10.000-15.000 de locuințe noi.

CONFIRMARE FOTO Un lanț hotelier de lux intră în România, punându-și numele pe unul dintre hotelurile emblemă ale Bucureștiului. Deschiderea va fi într-un moment special CITEȘTE ȘI CONFIRMARE FOTO Un lanț hotelier de lux intră în România, punându-și numele pe unul dintre hotelurile emblemă ale Bucureștiului. Deschiderea va fi într-un moment special

Cu privire la segmentul de birouri, in 2017 au fost tranzacționate cinci loturi de teren pe care pot fi construite noi spații de birouri cu o suprafață închiriabilă de circa 200.000 de metri pătrați.

Cele mai importante tranzacții cu terenuri destinate dezvoltării unor noi proiecte de retail sunt două foste fabrici – Policolor și Industria Iutei – loturi achiziționate pentru dezvoltarea unui parc de retail și a unui magazin de bricolaj.

Autostrada A1 rămâne cea mai atractivă zonă pentru segmentul logistic, întrucât CTP și P3, doi dintre principalii proprietari și dezvoltatori, au decis în 2017 să își consolideze poziția prin achiziții noi de terenuri. De asemenea, în zona Chitila, grupul polonez MLP a decis să revină pe piața locală prin achiziționarea unui teren 18,8 hectare in vederea dezvoltării unui proiect logistic de 80.000 de metri pătrați.

viewscnt
Afla mai multe despre
terenuri
bucuresti
dezvoltatori romani