AFI Europe, proprietarul celui mai mare centru comercial din București, a semnat pentru a cumpăra proiectul Casa Radio, cu până la 60 de milioane de euro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
De ce este important: Casa Radio de pe cheiul Dâmboviței, București, a fost concesionată pe 49 de ani de la statul român în vederea realizării unui mega-proiect imobiliar. Investitorul spune că a plasat până acum circa 85 milioane euro aici, dar șantierul este de mult timp abandonat. Ultimele evaluări plasează proiectul la o valoare de 63,3 milioane de euro.
Mai este interesant: Proiectul Casa Radio i-a adus companiei Elbit Imaging o amendă de jumătate de milion de dolari aplicată de Comisia pentru Bursă și Valori Mobiliare (SEC) din SUA pentru presupusa încălcare a unei legi privind practicile de corupție în străinătate. Compania a fost acuzată că a plătit nejustificat 14 milioane de euro unor consultanți în legătură cu proiectul Casa Radio, cu suspiciune de corupere a unor oficiali guvernamentali români.
Dezvoltatorul imobiliar cu capital israelian Plaza Centers a semnat deja o scrisoare de intenție neangajată cu AFI Europe, deținută de Africa Israel Properties, pentru vânzarea participației de 75% în cadrul proiectului Casa Radio, pentru o sumă de până la 60 de milioane de euro, încheierea tranzacției fiind condiționată de îndeplinirea anumitor condiții.
CITEȘTE ȘI Cum să fii atractiv pentru MillennialsPlaza Centers deține 75% din proiect, în timp ce 15% este deținut de autoritățile române, iar 10% de către un investitor turc.
Documentul semnat prevede că AFI Europe are o perioadă de 3 luni pentru a realiza procesul de due-dilligence, după care pre-contractul de vânzare ar trebui să fie încheiat în 30 de zile după finalizarea acestui proces.
Mall-ul AFI Palace Cotroceni din Capitală este principalul activ al grupului AFI Europe România. Pe lângă centrul comercial AFI Cotroceni, compania mai deține parcul de birouri AFI Park din București și centrul comercial AFI Ploiești. În plus, AFI Europe dezvoltă un centru comercial la Brașov și un alt parc de birouri în București. AFI Europe, subsidiară a AFI Properties, este una dintre companiile lider în ceea ce privește dezvoltarea, managementul și investițiile din domeniul imobiliar, ce operează în Europa Centrală și de Est din 1997.
Portofoliul AFI Europe include centre comerciale și proprietăți de retail, parcuri de business și dezvoltări rezidențiale de mare amploare și dezvoltări cu utilizare mixtă. AFI Europe operează în România, Cehia, Polonia, Germania, Bulgaria, Serbia, Ungaria și Letonia. Venitul operațional net (NOI) din activele generatoare de venit din România ale AFI Europe a ajuns la 13,6 milioane de euro în primul trimestru al anului 2018, rezultate cu 12% mai mari față de primul trimestru al anului 2017.
În octombrie 2017, Profit.ro relata, citând surse apropiate proiectului, că israelienii iau în calcul vânzarea acestui proiect, avansând faptul că au obținut PUZ-ul pentru transformarea clădirii, aflată în stare de degradare din 1990, într-un complex comercial, care să includă spații de birouri și un hotel. La finalul anului trecut, Elbit Imaging, principalul acționar al Plaza Centers, a semnat un acord prin care și-a dat acțiunile unui administrator extern și nu se mai consideră acționar al Plaza Centers.
Compania a investit peste 300 milioane euro în șapte terenuri localizate în Iași, Timișoara, Slatina, Hunedoara, Târgu Mureș, Constanța și Miercurea Ciuc; în 75% din Casa Radio din București, în clădirea de birouri Palazzo Ducale și complexul Radisson, vândut în 2017 cu 169,2 milioane de euro către fondurile Cerberus și Revetas. Imperiul Elbit Imaging, extins cu Plaza Centers, a fost fondat de miliardarul israelian Mordechay Zisser.
CITEȘTE ȘI Tranzacție: Grupul francez Auchan cumpără platforma celei mai vechi unități industriale din RomâniaÎn timpul crizei, compania s-a zdruncinat din temelii, iar Zisser a pierdut în 2013 controlul grupului. El a fost nevoit să ajungă la un acord cu creditorii săi pentru datorii de peste 520 milioane euro, cea mai mare soluționare a unei datorii din istoria Israelului, după cum nota presa israeliană la acea dată. În urma acestei înțelegeri, Mordechay Zisser și-a pierdut pachetul de control în cadrul Elbit Imaging. În vara lui 2016, magnatul a murit răpus de cancer la vârsta de 60 de ani. Firma sa a rămas în mâna a două fonduri americane: York Capital și Davidson Kempner, care dețin o treime din acțiuni.