Proiectul de ordonanță de urgență care are scopul reducerii prețurile alimentelor include reducerea adaosurilor comerciale cu până la 20% la procesator și 20% la retaileri, conform surselor news.ro, care au adăugat că reducerea adaosurilor comerciale va fi aplicată pe o perioadă de trei luni.
Prin urmare, la procesator prețul de achiziție al materiilor prime va fi făcut un cost de producție și anume fișa de cost în care sunt incluse cheltuilelile directe și indirecte pentru a nu afecta activitatea, iar după ce are fișa de cost, procesatorul poate pune un adaos comercial de maximum 20%, au explicat sursele guvernamentale pentru News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În prezent adaosul pleacă de la 10% și ajunge până la 45%.
De asemenea, ca să nu fie activitatea afectată, a fost introdusă în lanț și distribuția. Astfel, cei care au costuri operaționale pot aplica un adaos de maximum 5%, dar va fi cumulat pe lanț, iar pe lanț nu poate fi mai mare de 5% față de prețul de achiziție de la procesator, au mai precizat sursele menționate.
În ceea ce privește supermarketul, va avea costurile toate incluse în prețul produsului cu amortizare și reparații magazine, iar marja de adaos comercial va fi de maximum 20%.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Familia Negoiță, a primarului Sector 3 și a fostului proprietar Dinamo, discută cu Lidl și Kaufland vânzarea unei bucăți din fostul Tubinox. Au început lucrările la cel mai mare proiect rezidențial al lorTotodată, pe perioada actualul normativ sunt suspendate taxele prevăzute in legea practicilor comerciale neloiale, au mai explicat surse din Guvern, pentru News.ro.
Această schemă va fi aplicată și produselor de import, pornind de la fișa de cost, au mai spus sursele amintite.
Fermierii nu vor fi afectați de această nouă ordonanță de urgență, iar ieftinirea va duce la reducerea la preț la raft la alimente, au adăugat sursele guvernamentale.
Reducerea adaosurilor comerciale va fi făcută la 14 categorii de produse agricole și alimentare
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Fostul bancher de top Dominic Bruynseels și-a vândut magazinele din Oradea, închiriate de Mega Image, familiei Iepure și medicilor Cristian Pop și Daniel AngelescuMăsurile proiectului de ordonanță de urgență prevăd o reducere a adaosurilor comerciale la următoarele grupe de produse agricole și alimentare:
1. Pâine albă simplă întreagă cu gramaj cuprins între 300g-500 grame, fără specialități.
2. Lapte de vacă proaspăt 1L, grăsime 1,5%.
3. Brânză telemea din lapte de vacă vrac.
4. Iaurt simplu din lapte de vacă, 3.5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame.
5. Făină albă de grâu ”000” 1 kg.
6. Mălai standard 1 kg.
7. Ouă de găină calibrul M 10 buc.
8. Ulei de floarea-soarelui 1L.
9. Carne proaspătă pui - în aplicarea ordonanței de urgență, înseamnă - pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os și aripi pui, varianta standard.
10. Carne proaspătă porc - în aplicarea ordonanței de urgență, înseamnă - carne porc lucru, pulpă porc.
11. Legume proaspete vrac - în aplicarea ordonanței de urgență, înseamnă - roșii, ceapă, castraveți, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca și ardei kapia.
12. Fructe proaspete vrac - în aplicarea ordonanței de urgență, înseamnă - mere roșii și mere golden, prune, pepene roșu, struguri de masă.
13. Cartofi proaspeți albi vrac.
14. Zahăr alb tos 1 kg.
Conform surselor citate, vor fi efectuate controale de către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) pentru a verifica fișele de cost.
Reprezentanții marilor lanțuri de magazine au promis anterior Guvernului că vor reduce temporar prețurile, începând cu perioada imediată, la o serie de produse alimentare de bază, precum pâine, lapte, brânzeturi, carne, ouă, mălai, făină, ulei, legume, fructe.
Profit.ro a anunțat atunci că Guvernul ia în calcul și adoptarea unei ordonanțe de urgență prin care să fie plafonate adaosurile comerciale pe tot lanțul comerțului alimentar, de la producător, furnizor și vânzător. În plus, retailerilor li se va impune reducerea sau chiar suspendarea taxelor și a comisioanelor la vânzarea produselor.
Executivul susține că poate modifica legislația în acest sens fără acordul Comisiei Europene, iar toți reprezentanții săi arată că ”nu este vorba de o plafonare a prețurilor ca în Ungaria”.
CITEȘTE ȘI DECIZIE Sub amenințarea infringement-ului - Consumatorul nu va mai alege între reparația sau înlocuirea unui produs, în 30 zile de la livrare. Înlocuire automatăDeși Guvernul nu poate interveni pentru a regla prețurile decât cu acordul Comisiei Europene, retailerii ar urma să fie de acord cu solicitarea premierului Ciolacu, mai ales pentru că, în nenumărate rânduri, acesta și-a exprimat intenția introducerii unei taxe de solidaritate de 1% pe cifra de afaceri pentru marile companii.
Premierul Ciolacu a susținut că va fi vorba de o scădere garantată a prețului la unele produse de bază din gama celor indispensabile populației: ”Aici ne referim la pâine, lapte, brânzeturi, carne, ouă, făină, mălai, ulei, legume și fructe proaspete”, a spus premierul. ”Vreau să subliniez foarte clar, va fi o scădere care nu va pune presiune pe producătorii români. Cred că românii merită din plin un asemenea gest sub forma unui efort comun al statului și al mediului privat”, a dat asigurări premierul Marcel Ciolacu”
Profit.ro a anunțat anterior că premierul Ciolacu a transmis marilor lanțuri comerciale să reducă adaosurile la circa 8 produse alimentare de bază, astfel încât prețurile pentru populație să fie suportabile, dar și pentru ca ținta de inflație să ajungă până la finele anului la 8%, așa cum și-a propus Guvernul în programul cu care a fost votat de către Parlament.
Măsura ar urma să se aplice temporar, pentru jumătate de an, iar Consiliul Concurenței ar urma să monitorizeze situația, ca lanțurile comerciale să reducă aceste prețuri.
Potrivit Guvernului, discuțiile au fost axate pe stabilirea unui mecanism funcțional agreat între Guvern și mediul privat, pentru reducerea prețului la produse alimentare de bază.
"Mă bucură deschiderea mediului de afaceri de a agrea, urmare a dialogului nostru, un mecanism viabil, simplu și clar care, alături de măsurile guvernamentale, să ducă la reducerea inflației și la creșterea puterii de cumpărare a românilor. Guvernarea noastră este în primul rând pentru oameni, iar angajamentul ferm asumat este reducerea la o singură cifra a inflației, până la sfârșitul anului. Am convingerea că putem reuși acest lucru în parteneriat cu mediul de business", a afirmat premierul Marcel Ciolacu.
Executivul a mai arătat că dialogul cu reprezentanții Asociației marilor rețele comerciale din sectorul alimentar va continua pentru stabilirea în comun a măsurilor convenite pentru reducerea inflației și creșterea puterii de cumpărare, precum și a modului de aplicare, urmând ca până joi dimineața să fie agreate detalii concrete.