Statele federale americane vor putea obliga retailerii online să colecteze taxe pe vânzări de miliarde de dolari

Statele federale americane vor putea obliga retailerii online să colecteze taxe pe vânzări de miliarde de dolari
scris 22 iun 2018

Statele federale americane pot obliga retailerii online să colecteze taxe pe vânzări de ordinul miliardelor de dolari, a decis joi Curtea Supremă a Statelor Unite, anulând un avantaj de care au profitat numeroase companii de comerț electronic, comparativ cu companiile de comerț tradiționale, transmite Reuters.

Printr-o decizie luată cu 5 voturi la 4, Curtea Supremă a confirmat o lege din Dakota de Sud contestată de companiile Wayfair, Overstock.com și Newegg și a respins un precedent din 1992 care interzicea statelor să impună companiilor care nu au ”o prezență fizică” pe teritoriul lor, cum ar fi retailerii online din alte state, să colecteze taxe pe vânzări, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Acțiunile retailerilor online au scăzut puternic în urma deciziei Curții Supreme, care creează o nouă sursă de venit pentru state, de până la 13 miliarde de doalri pe an, potrivit unui raport federal.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Planurile Cris-Tim pentru 2018: investiții în tehnologie, produse noi și procente de carne afișate pe ambalaje. Radu Timiș: \ CITEȘTE ȘI Planurile Cris-Tim pentru 2018: investiții în tehnologie, produse noi și procente de carne afișate pe ambalaje. Radu Timiș: "Suferim pe partea de forță de muncă, așa că mergem spre automatizare"

Întrucât multe companii de comerț electronic nu colectează taxe pe vânzări, au avut un avantaj față de comercianții tradiționali, care o colectează.

Acțiunile Wayfair au scăzut cu 2,7%, iar Overstock.com cu 1,6%. Titlurile Etsy și eBay, care oferă platforme online pentru micii comercianți, au coborât cu 2,7%, respectiv 1,8%.

Decizia va face probabil ca și alte state să colecteze taxe pe vânzările prin intermediul afacerilor online. Un număr de 45 din 50 de state impun taxe pe vânzări. De asemenea, este probabil ca și consumatorii să plătească mai mult pentru cumpărăturile online.

Decizia are loc pe fondul criticilor aduse de președintele Donald Trump grupului Amazon.com, principalul retailer online, în domeniul taxelor și altor probleme. Statul Dakota de Sud a fost sprijinit de administrația Trump în acest proces.

Amazon, care nu a fost implicat în cazul de la Curtea Supremă, colectează taxe pe vânzări în cazul achizițiilor directe de pe site-ul său, dar nu și pentru mărfurile vândute pe platforma sa de către terțe părți, care reprezintă circa jumătate din totalul vânzărilor. Decizia Curții înseamnă că statele vor putea cere taxe mai mari pe vânzările respective, consideră un analist al Moody’s.

Acțiunile Amazon au scăzut cu până la 1,9% în urma informației, dar ulterior au recuperat din pierdere, fiind în declin cu 0,7%.

viewscnt
Afla mai multe despre
retail
sua