Românii alocă cel mai mare procent din bugetul gospodăriei pentru alimente din Uniunea Europeană, cheltuielile cu mâncarea și băuturile nealcoolice apropiindu-se de 30%, mai mult decât dublu raportat la media europeană.
În 2017, consumul de alimente și băuturi nealcoolice a reprezentat 27,8% din totalul cheltuielilor gospodăriilor din România, mult peste procentul mediu de 12,2% alocat în UE, potrivit datelor Eurostat.
România, Lituania și Estonia au fost singurele țări cu un procent al cheltuielilor de peste 20%. Gospodăriile lituaniene au cheltuit 21,6% din buget pe alimente și băuturi nealcoolice, în timp ce procentul alocat de gospodăriile din Estonia a fost de 20,3%.
CITEȘTE ȘI Grupul sud-african Naspers evaluează compania din spatele eMAG.ro la puțin peste 1 miliard de dolari și își atinge ținta de a o plasa, prin propria evaluare, în categoria unicornilorCele mai scăzute cheltuieli au fost înregistrate în Austria (9,9%), Irlanda (9,2%), Luxemburg (8,9%) și Marea Britanie (8,2%).
La nivelul blocului comunitar, categoria alimentelor și a băuturilor nealcoolice reprezintă a treia destinație majoră a cheltuielilor unei gospodării, după cheltuielile cu locuința (apă, energie electrică și termică, gaze naturale și alți combustibili - 24,2% din bugetul total) și transport, cu un procent de 13%.