RETROSPECTIVA 2016 Cele mai mari tranzacții ale anului

RETROSPECTIVA 2016 Cele mai mari tranzacții ale anului
scris 29 dec 2016

Retailul, serviciile medicale, lactatele și imobiliarele au fost sectoarele care au ținut capul de afiș în sectorul de fuziuni și achiziții din acest an. Cele mai mari tranzacții ale anului au fost preluarea producătorului de bere Ursus Breweries de către japonezii de la Asahi și vânzarea rețelei de supermarketuri Profi. Profit.ro trece în revistă principalele tranzacții din acest an.

Japonezii de la Asahi au preluat Ursus Breweries

Luna aceasta, japonezii de la Asahi au anunțat achiziția portofoliul din Europa de Est al producătorului de bere SABMiller, inclusiv din România, într-o tranzacție în valoare totală de 7,8 miliarde de dolari (7,3 miliarde de euro). SABMiller, al doilea mare producător de bere la nivel mondial, este prezent pe piața românească prin intermediul Ursus Breweries, controlând și Bere Azuga.

Urmărește-ne și pe Google News

Portofoliul Ursus Breweries cuprinde mai multe mărci românești, cum sunt Ursus, Timișoreana, Ciucaș, Stejar, Azuga, dar și branduri internationale ca Redd's, Peroni Nastro Azzurro, Grolsch și Pilsner Urquell.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Aceasta va fi cea mai mare tranzacție de M&A din România din acest an, estimată în jurul a 600-700 milioane euro.

Enterprise investors a vândut Profi pentru 533 de milioane de euro

În noiembrie, fondul de investiții Mid Europa, proprietar al operatorului de servicii medicale private Regina Maria, a semnat acordul de preluare a rețelei de magazine Profi de la Enterprise Investors, pentru 553 milioane euro, cea mai mare tranzacție din istoria retailului românesc.

Tranzacția este condiționată de obținerea aprobărilor necesare de la autorități și se va finaliza în primul trimestru al anului 2017.

Profi este retailerul cu cea mai mare extindere geografică din România, fiind prezent în 255 de localități cu 501 magzine și aproape 11.000 de angajați.

Tranzacțiile cu proiecte imobiliare din România - 930 milioane euro

Cea mai mare tranzacție din imobiliare în acest acest an a fost preluarea dezvoltatorului de spatii logistice P3, prezent și în România, de la fondul suveran al Singapore GIC. La nivel global, tranzacția s-a situat la 2,4 miliarde euro, dar pentru România este confidențială. P3 deține cel mai mare parc logistic din țară, P3 Bucharest, care cuprinde în prezent 11 depozite cu o suprafață totală de 305.000 de metri pătrați.

Locul doi este ocupat de tranzacția prin care cel mai mare grup imobiliar listat pe bursa din Africa de Sud, Growthpoint Properties, a preluat controlul companiei Globalworth, cel mai mare proprietar de birouri din România, pentru 186 milioane euro.

De asemenea, o altă tranzacție importantă pe piața imibiliară a fost achiziția centrului comercial Shopping City Sibiu de către compania de investiții Nepi, pentru 100 milioane euro.

Grupul francez Lactalis a preluat doi dintre competitorii săi de pe piața de lactate Albalact și Covalact, pentru peste 110 milioane euro

Grupul francez Lactalis a început anul 2016 cu achiziția celui mai mare producător român de lactate Albalact, pentru peste 75 milioane euro, și l-a încheiat cu achiziția unui alt competitor local, Covalact, pentru aproximativ 40 milioane euro.

După finalizarea tranzacției Covalact, Lactalis va ajunge la o cifră de afaceri de peste 820 milioane lei (182,3 milioane euro), potrivit calculelor realizate de Profit.ro pe baza datelor din 2015 raportate la Ministerul Finanțelor, și va controla 23% din piața totală de lactate din România.

Printre alte tranzacții importante pe piața FMCG din acest an se numără preluarea producătorului de chifle pentru hamburgeri Frozen Bakery Products de către danezii de la Lantmännen Unibake de la grupul austriac GoodMills, într-o tranzacție evaluată la circa 30 milioane euro, și joint-venture-ul dintre proprietarul producătorului de înghețată Alpin57 Lux, antreprenorul Ioan Istrate, și trustul leton Food Union.

MedLife, Hiperdia și Ponderas, în topul tranzacțiilor din servicii medicale

După un proces maraton pe final de an, un pachet de acțiuni al MedLife, cel mai mare operator de servicii medicale private din România, a fost listat la Bursa de Valori București. Astfel, acționarul V4C Eastern Europe  Holding V Limited (V4C) și-a marcat exitul din companie (36,25%), după șapte ani, iar International Finance Corporation (IFC), parte a grupului Băncii Mondiale, a vândut o parte din acțiunile (12,75%) la MedLife. IFC a rămas însă cu un pachet de circa 5% în companie.

Valoarea totală plătită pentru cele 8,84 milioane de acțiuni puse în vânzare este de 230 milioane lei (50,88 milioane euro), iar compania a intrat pe bursă cu o valoare de piață de 522,40 milioane lei (115,57 milioane euro).

MedLife activează pe piața din România din 1996, fiind cel mai mare operator privat de servicii medicale de pe piața locală. Compania, controlată de familia Marcu (51%), acoperă toate zonele de activitate medicală: ambulatoriu, spitale, maternități, laboratoare, farmacii, toate acestea constituind Sistemul Medical MedLife.

O altă tranzacție importantă pe acest segment a fost preluarea centrelor de diagnostic Hiperdia de către grupul de servicii medicale private Affidea, fostul Euromedic, controlat de miliardarul elvețian Ernesto Bertarelli, tranzacție estimate la câteva zeci de milioane euro.

Spitalul privat Ponderas, fondat de Dr Cătălin Copăescu, se înscrie de asemenea în topul celor  mai importante tranzacții din servicii medicale în acest an, fiind și cea mai mare achiziție semnată în 2016 de compania de servicii medicale private Regina Maria.

Preluare de 40-50 milioane euro în industria vopselurilor

Gigantul american PPG, lider la nivel global în sectorul de lacuri și vopseluri, a cumpărat Deutek București, unul dintre cei mai mari producători de vopsele de pe piața românească, într-o tranzacție estimată la 40-50 milioane de euro.

Pachetul majoritar de acțiuni al Deutek a fost deținut de Emerging Europe Accession Fund (EEAF), al treilea fond de private equity administrat de Axxess Capital.

În IT, Total Soft a fost vedeta

Total soft Logo Software Investment, cea mai mare companie furnizor independent de software din Turcia, a cumpărat TotalSoft, producător de software din România fondat de antreprenorul Liviu Drăgan, într-o tranzacție de peste 30 de milioane de euro.

TotalSoft este controlat de fondul grec de investiții Global Finance, care a preluat firma în urmă cu 10 ani. Liviu Drăgan va rămâne în continuare la conducerea companiei în calitate de CEO.

Deși, la jumătatea anului raportul EY M&A Barometer arăta că piața românească de fuziuni și achiziții a înregistrat o scădere de aproape 50% în primul semestru din 2016, atingând o valoare de 1,1 miliarde dolari, față de 2,1 miliarde dolari în primul semestru din 2015, a doua jumătate de an s-a dovedit a fi mult mai productivă. Astfel, la prima vedere, în al doilea semestru al anului s-au semnat tranzacții a căror valoare totală depășește 2 miliarde de dolari.

viewscnt
Afla mai multe despre
tranzacții
retrospectivă 2016
ursus
profi
medlife
deutek
totalsoft
lactalis
albalact
covalact