Retailerii britanici avertizează că există riscul ca firmele chineze să inunde piața din Regatul Unit cu produse ieftine, în contextul în care noile tarife vamale impuse de președintele american Donald Trump limitează accesul Chinei la cea mai mare piață de consum din lume, transmite CNBC.
British Retail Consortium (BRC) a transmis că firmele din Marea Britanie sunt îngrijorate de faptul că bunuri mai ieftine ar putea fi ”redirecționate” dinspre SUA către alte piețe, inclusiv Europa, ca urmare a tarifelor de până la 145% aplicate produselor chinezești și a închiderii unei scutiri fiscale importante pentru importurile ieftine, scrie News.ro.

16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
”Retailerii sunt foarte îngrijorați de riscul ca unele bunuri de calitate mai slabă să fie redirecționate dinspre SUA către Europa, ca efect al tarifelor”, a declarat Helen Dickinson, director executiv al BRC, într-un comunicat.
Analiștii atrag atenția că riscul este mai accentuat în cazul producătorilor chinezi care vând prin platforme online precum Amazon, Shein sau Temu.
”În cazul companiilor precum Shein și Temu, există riscul ca acestea să își reorienteze exporturile către Europa, ceea ce ar putea pune presiune asupra prețurilor, în special pentru retailerii cu produse ieftine”, a spus Richard Chamberlain, șeful departamentului de cercetare pentru sectorul de consum din Europa al băncii RBC, pentru CNBC.
Această situație ar putea afecta companii precum Primark sau lanțul de magazine de articole casnice B&M. Primark a refuzat să comenteze, iar B&M nu a răspuns solicitării de comentarii.
La începutul lunii aprilie, președintele Trump a semnat un ordin executiv prin care a eliminat o scutire fiscală veche de aproape 100 de ani (de minimis) pentru importurile sub 800 de dolari, o măsură care a contribuit la creșterea explozivă a platformelor chineze de vânzări online.
Acum, retailerii din Marea Britanie cer Guvernului să urmeze exemplul Statelor Unite și să elimine propria scutire fiscală pentru importuri sub 135 de lire (aproximativ 178 de dolari).

”Având în vedere tensiunile geopolitice actuale, Guvernul ar trebui să revizuiască regulile privind pragul de minimis, pentru a asigura cele mai bune condiții pentru retailerii și clienții din Regatul Unit”, a mai spus Dickinson.
Andrew Goodacre, directorul general al British Independent Retailers Association (BIRA), a declarat pentru CNBC că încă dinaintea anunțului privind tarifele, membrii săi și-au exprimat îngrijorarea cu privire la volumul mare de produse chinezești care intră în țară fără taxe și TVA.
”De luni de zile cerem Guvernului să revizuiască actualul prag de minimis. Miliarde de produse sunt vândute anual prin marile platforme online, intrând în țară fără taxe și fără obligații fiscale”, a transmis Goodacre.
”Gândul că firmele chineze ar putea livra și mai multe bunuri prin aceste canale este îngrijorător pentru retailerii mari și mici. Chiar dacă clienții vor vedea prețuri mai mici, se va crea un mediu concurențial incorect, care va dezavantaja și mai mult magazinele fizice”, a adăugat el.
Totuși, Richard Chamberlain a sugerat că abilitatea companiilor chineze de a inunda alte piețe ar putea fi limitată, deoarece costurile de export vor crește odată cu aplicarea tarifelor în SUA.
”Aceste platforme chinezești se confruntă deja cu costuri mai mari, mai ales odată cu modificarea regulilor de minimis. Vor trebui să plătească taxe vamale și este posibil ca acest lucru să le forțeze să majoreze prețurile la nivel global”, a concluzionat Chamberlain.