Proiect de lege pentru interzicerea comercializării sării iodate

Proiect de lege pentru interzicerea comercializării sării iodate
scris 4 nov 2022

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a depus la Senat un proiect de lege privind interzicerea comercializării sării iodate, destinată consumului uman, pentru hrana animalelor, precum și pentru utilizarea în industria alimentară.

Potrivit AUR, în România, de peste 25 de ani, în alimentația oamenilor consumul de sare iodată are caracter obligatoriu. ”Doar concentrația de iod a fluctuat de-a lungul acestei perioade, ca și forma de folosire a iodului. În hrana animalelor s-a trecut de la caracterul obligatoriu al utilizării sării iodate, la caracterul opțional al acesteia”, precizează formațiunea.

Urmărește-ne și pe Google News
Piața muncii din SUA a depășit estimările, dar a crescut cel mai lent din decembrie 2020. Rata șomajului a urcat CITEȘTE ȘI Piața muncii din SUA a depășit estimările, dar a crescut cel mai lent din decembrie 2020. Rata șomajului a urcat
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

În industria alimentară fluctuația a fost mult mai profundă, în sensul că s-a trecut de la caracterul obligatoriu al utilizării sării neiodate, la caracterul obligatoriu al utilizării sării iodate, pentru ca, în prezent, utilizarea sării iodate să fie opțională, scrie News.ro

”O primă concluzie a unui studiu realizat în 2015 de Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România arată că sarea neiodată are termen de valabilitate nelimitat (8% dintre produsele analizate), în timp ce la sarea iodată termenul de valabilitate variază între 1 an și 20 de ani, în funcție de substanțele chimice adăugate în procesul de iodare a sării. Aceste variații ale termenului de valabilitate demonstrează toxicitatea sării iodate, dată de substanțele chimice adăugate în procesul de iodare a sării. Tot în cadrul studiului au fost punctate efectele negative asupra organismului uman, ca urmare a folosirii unei perioade îndelungate de timp a sării iodate: suprasolicitarea rinichilor și a altor organe interne, disfuncții tiroidiene la persoanele sensibile, încetinirea proceselor metabolice și apariția obezității, slăbirea sistemului imunitar, cancer de tiroidă, în special cancerul papilar, senzații permanente de cald (ce au ca efect intoleranța la cald), tulburări ale somnului, hipertensiune, anxietate și nervozitate, tireotoxicoză”, spune AUR.

KFC se apropie de reperul de 100 de restaurante în România CITEȘTE ȘI KFC se apropie de reperul de 100 de restaurante în România

Partidul mai arată că ”românii consumă zilnic de 2-3 ori mai multă sare “iodată” decât cantitatea recomandată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care este de 5 grame de sare”.

”Acest consum ridicat de sare explică rata ridicată a hipertensivilor - circa 40% din populația adultă a țării noastre - precum și numărul mare de decese provocate de bolile cardiovasculare și atacurile cerebrale”, mai afirmă AUR în comunicat.

viewscnt
Afla mai multe despre
proiect de lege
sare iodata